2018-02-22 434 瀏覽
繼上年去左唐宮小聚X Jacky Yu個晚飯活動之後,今次係第二次去,不過今次係lunch去,同埋係去荃灣分店。唔知係咪仲係年初六,仲有d人放緊假,所以d食肆lunch hour好似少左人!雖然新年已經飲左好多餐茶,食左好多點心,肥左好多磅,但係無阻我同同事去試《唐宮小聚》嘅點心!我地兩個人唔係食左好多野,同埋唔係碟碟都有影相,淨係影左兩碟我覺得最特別嘅。橙汁淮山平時淮山有d苦苦地,但佢呢個加左橙汁落去係癖左陣苦味!有好濃嘅橙味,酸酸甜甜。淮山仍然保持到佢嘅爽脆,正!因為我最怕食唔爽脆嘅淮山!呢個點心食左都唔會覺得有罪惡感,好似好健康哈哈。冰皮壽桃就咁睇你一定俾佢嘅外表呃到,以為係普通嘅蓮蓉蛋黃壽包。但你錯喇!佢入面係榴蓮餡!!!冇錯,係榴蓮!!我唔係話超鍾意食榴蓮,但唔覺得佢臭,有時會食一兩舊。但榴蓮果肉加埋一d cream整成榴蓮餡真係完全無平時人地覺得難頂嘅榴蓮味,反而係多左陣香味!榴蓮餡好柔滑,入口即溶。同埋佢個皮唔係普通壽包個皮,係軟好多,o係幅相可以見到呀!我朋友係榴蓮迷,佢食左兩個,都話唔夠喉呀。如果之後都唔多人排隊嘅話,應該會再黎食lunch,因為個同事太掛住佢個榴蓮壽

冰皮壽桃

如果之後都唔多人排隊嘅話,應該會再黎食lunch,因為個同事太掛住佢個榴蓮壽桃!
2018-02-21