2021-09-27
十二味觀塘既裕民坊新開咗好多唔同嘅餐廳,十二味就係其中一間,喺香港已經係唔同地方有分店。呢間個地方幾大,座位之間都有空位,坐得舒服。見到比較出名嘅就係酸菜魚同川菜,門口外面淨係擺咗午市餐牌,睇落幾抵食,~$50至$60已經。晚市嘅話就係自己scan QR code喺手機入面睇同落單,個過程都算幾方便,而且員工嘅服務態度都唔錯。食物選擇唔算好多,不過就好啱鍾意食辣嘅人,大部份食物都可以揀辣度。。水煮牛肉(HKD148) 一上菜見到個賣相都幾吸引,上面見到牛肉同一層辣油之外,仲有好多好多既辣椒同芝麻,聞到已經覺得好辣同好香,好彩只係揀咗小辣。撈一撈個底仲有啲芽菜、青瓜,當然唔少得寬粉。呢幾款配料都比較吸味,一開始食啱啱好,如果放陣先食既會有啲咸。啲牛肉份量多同埋夠嫩,唔會爛同鞋。。乾煸四季豆 (HKD68) 四季豆唔硬,有少少爽口,食落口感啱啱好。加咗欖菜花椒同肉碎去炒,所以辣中帶少少麻,會越食越想食,停唔到咁。呢款仲要唔咸,唔配飯就咁食都得。。川香回鍋肉 (HKD98) 用咗好多既蔥同紅椒同青椒去炒豬腩片,算係有肥有瘦,食落幾香口,啲蔥都炒得好香,如果鐘意食蔥既都可以食埋佢。。紅糖糍杷
。
紅糖糍杷 (HKD48) 當然要食埋甜品啦最後,係冰粉同呢個中間揀,因為呢款比較方便share。糍杷有8舊,係連埋紅糖同黃豆粉一齊上,紅糖同黃豆粉既味道同糍杷又幾夾,甜甜地又有咬口。
人均: $100-$200
📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓308號舖