2023-08-06
Urban Cafe原來已不停擴充,之前去過旺角(油麻地)&觀塘,裝修是比較偏向舊式的樓上cafe。今次去荔枝角分店,唔知係咪係商場入面,裝修比其他分店靚,以木色為主,文青感覺。無預約的情況下等咗一個鐘,唔知點解walk-in叫3-4人枱仲多過叫2人枱,究竟係我唔好彩定餐廳真係target家庭客?!Urban Cafe吸引人既地方除咗貓,食物都唔差,價錢亦同一般cafe相約。當日星期日,家庭客極多!!! 意指小朋友也極多。。。小朋友看到貓的反應,大家應該也明白,就是熱鬧過度........貓一停下來,四方八面便會伸出好多隻手。。。如果想靜靜地同貓貓影吓相,摸吓佢地,我諗平日"返學時間"黎會好啲啲。講返食物安格斯牛肉手工漢堡配脆薯 ($118)麵包鬆厚,上面插咗支狗造型的旗仔好有兒童餐feel。漢堡扒肉汁充足,可惜肉味唔算突出,另外夾著蕃茄同少少生菜。薯條係粗薯條,炸得唔錯,兩個人食完仲想食多啲。以呢個價錢來說,性價比都算高,但總覺得觀塘個間同樣食物更好食。夏威夷薄餅 ($98)薄餅係厚批,有少少似麵包店買個種底,但大個啲咁。 芝士超多,拉絲無難度,味道方面正正常常。Oreo 脆脆特濃朱
講返食物
安格斯牛肉手工漢堡配脆薯 ($118)
麵包鬆厚,上面插咗支狗造型的旗仔好有兒童餐feel。
漢堡扒肉汁充足,可惜肉味唔算突出,另外夾著蕃茄同少少生菜。
薯條係粗薯條,炸得唔錯,兩個人食完仲想食多啲。
夏威夷薄餅 ($98)
Oreo 脆脆特濃朱古力 ($55)
唔知係咪我睇咗陣貓先飲,唔太覺有脆脆......偏甜一點。