2020-10-28 1070 瀏覽
同朋友行完山當然要大大力獎勵自己, 到銅鑼灣世貿中心3樓的L.D.K. by Ufufu Café吃晚飯。 可能是平日的關係店內不是太多人, 裝修簡約風格, 店員主動經常幫我們斟水, 服務幾好。餐廳以西日式料理為主, 三個人我們點了脆炸廣島蠔$58、 厚切煙肉卡邦尼意粉$98、 牛肉壽喜燒烏冬$98、 吉列豚肉咖哩飯$128、 加$28升級沙律、湯和芭菲。餐湯~ 餐廳入口熱辣辣, 忌廉湯味道可以。沙律~ 沙律菜新鮮, 味道正常。脆炸廣島蠔~ 一碟有三隻, 廣島蠔體積偏細, 最正是個自家製醬料, 甜甜酸酸好開胃。牛肉壽喜燒烏冬~ 牛肉薄片味道好, 壽喜燒湯底甜甜的配烏冬味道夾。吉列豚肉咖哩飯~豬扒夠厚身,肉質鬆軟彈牙,帶油脂香,但肉味比較淡,咖喱香味頗濃,多汁Creamy,拌飯一流。厚切煙肉卡邦尼意粉~ 醬汁幾creamy, 厚切煙肉口感偏硬, 意粉不會太腍有口感。迷你芒果芭菲、士多啤梨芭菲和香蕉朱古力芭菲~ 三杯賣相都靚,我食香蕉朱古力味, 有香蕉朱古力雪糕、忌廉,杯底還有少少脆脆, 口感豐富,份量剛剛好。昨日行經世貿中心見到有很多餐廳店舖都關門, 香港經濟大受打擊, 幸好還可以吃到一

餐湯~ 餐廳入口熱辣辣, 忌廉湯味道可以。
餐湯

沙律~ 沙律菜新鮮, 味道正常。
沙律

脆炸廣島蠔

牛肉壽喜燒烏冬

吉列豚肉咖哩飯

厚切煙肉卡邦尼意粉

迷你芒果芭菲、士多啤梨芭菲和香蕉朱古力芭菲

昨日行經世貿中心見到有很多餐廳店舖都關門, 香港經濟大受打擊, 幸好還可以吃到一間美味有質素的餐廳, 下次會再來。

2020-10-27
牛肉壽喜燒烏冬