2019-03-10 1488 瀏覽
今日同朋友慶祝🥳生日,突然諗起好耐冇食過法國galette 同crepe,就揀咗呢一間係銅鑼灣嘅La Creperie。話哂喺法國🇫🇷住左幾年,而且我當年住Brittany,真係食唔少galette。Brittany 係法國西部既一個省,就係galette同crepe既家鄉。由於Brittany係沿海,所以呢間La creperie就用左好多Brittany 特色既裝修⚓️同裝飾,藍白🛳同航海主題,完全襯返餐廳既食物。訂左枱準時到、店員都好有禮貌帶位,我話左朋友生日🎂想pre order 定甜品寫字,佢地都好幫手,服務態度良好👍🏼叫左一瓶細既sweet cider, 因為朋友唔係好飲得,sweet既就會甜啲同埋冇咁多酒精,蘋果味重啲🍎🍺青口而家都仲係時令,雖然偏細隻都幾清甜,同埋即使都一定冰鮮左,不過起碼唔有雪味。佢既青口主要用洋蔥同白酒寫,忌廉味唔重,清清地幾好,薯條就不過不失啦。店員見我哋係share嚟食,都好細心睇住我哋食完左青口,收好左啲碟,先至上個galette。我揀左呢個偏classic 既味叫les Pierres noires, 主要材料係蕃茄、parma ham、Cam

Mussels  and  french  fries

店員見我哋係share嚟食,都好細心睇住我哋食完左青口,收好左啲碟,先至上個galette。我揀左呢個偏classic 既味叫les Pierres noires, 主要材料係蕃茄、parma ham、Camembert 芝士同蛋,仲有啲side 🥗 ,唔錯👍🏼
Les    Pierres    Noires
Les  voiles de  Saint  Tropez

甜品crepes最好就係佢可以幫我寫埋慶祝字句,les voiles de saint tropez係有雲呢拿雪糕、焦糖左嘅蘋果同埋sated caramel,賣相本身就好靚,佢地插埋支長蠟燭🕯️,夠體貼!至於個crepe有少少厚,還好蛋味🥚幾香、salted caramel配雲呢拿雪糕🍦真係幾夾
食物有80分、環境90分、服務98分,呢間餐廳🍴值得黎食!可以encore😋😚
Sweet  cider
2019-03-09