2023-11-25
今日黎到係西貢擁有180度無敵海景叫做turtle by the sea嘅Bar & restaurant,餐廳嘅環境好舒適,氣氛好休閑,好適合同朋友飲下酒傾下偈,而且餐廳仲係一間寵物友善餐廳,係一班狗主帶埋狗狗黎聚餐嘅好地方,食物方面亦都好多選擇,每款都好有特色😋🐗燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 $298 呢道菜十分吸引,除了主角黑毛豬外,配角都十分出色,黑松露薯蓉薯嘅味道好香,薯蓉口感好滑,味道獨特而層次豐富,至於主角黑毛豬,經過香烤後味道出色,肉質鮮嫩多汁,烹調程度恰到好處🐓墨西哥雞肉煎餅 $88 煎餅嘅皮能夠做到香、薄、鬆、脆,所花嘅功夫一定唔簡單,配合埋墨西哥醬汁一齊食,更有風味🍄忌廉黑松露野菌温泉蛋闊條麵 $178濃稠嘅黑松露忌廉醬汁與豐富多樣的野菌完美結合,散發出誘人嘅香氣,加上温泉蛋,蛋黃柔軟流暢,為闊條麵增添豐富嘅口感,呢道菜充滿層次感,讓人愛不釋手🪿Roasted Duck Pizza $198 呢個係我食過最特別嘅Pizza之一,因為呢個Pizza係幾片皮鴨同Pizza合拼而成,大蔥同甜麵醬放係個Pizza上面,估唔到效果係咁出色,味道超夾,另外加左$22要辣香腸
🐗燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 $298
🐓墨西哥雞肉煎餅 $88
🍄忌廉黑松露野菌温泉蛋闊條麵 $178
🪿Roasted Duck Pizza $198 呢個係我食過最特別嘅Pizza之一,因為呢個Pizza係幾片皮鴨同Pizza合拼而成,大蔥同甜麵醬放係個Pizza上面,估唔到效果係咁出色,味道超夾,另外加左$22要辣香腸,更有風味,大家不妨試吓
🍍Green Day $78 由抹茶、菠蘿、檸檬汁、椰子汁同芒果Cream混合而成嘅特飲,味道好特別嘅,而且好有層次,飲一啖之後,唔同嘅味道會慢慢咁滲出黎
🌼甘菊茶 $42 有時食西餐比較多濃味野會想叫杯清茶飲下,呢間餐廳有各色各樣嘅熱茶選擇,今次就揀左淡淡地嘅甘菊茶,甘菊嘅香味充斥着成個口腔,好Relax好舒服
📍 西貢惠民道1號海濱公園 - Turtle by the Sea