2005-09-01
上星期六(27/8)我加埋家姐個女,原本想去板前或其他,但都否決左。事實上食日本生野有風險,但板前真係唔敢去試,而就腳下,故今次來這店。講真元綠、元氣算係壽司系列中的「快餐店」,多分店同埋出名,但係咪真係高質素,見仁見智,我堅信‘一分錢一分貨’的道理,還記得我多年前第一次食日本生野,兼去食過棉登徑的某間食店,從此對食生野有莫名的興趣,嚐過那新鮮的海膽,真叫人難忘。說回正題,元氣真的是壽司專門店,它不似另一間,提供了很多選擇,但又唔係真係咁得。近期佢地推出左夏季系列食物,叫了客「虎蝦壽司」($12),食落去啖啖肉,都幾新鮮,不錯,至於其他的可算ok,如:牡丹蝦、劍魚腩都不錯。希望元氣能知道自己的市場定位,不似其他隨波逐流的壽司食店,與日本的分店能夠接軌,那是我認為的策略。