餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

媽啊~係永年啊!一諗唔到食咩就最愛食車仔麵 咩都執d好滿足🙈所以一路都想拜訪呢間老字號但元朗對於我黎講真係有點遠~一路都未搵到時間去.所以知佢係尖沙咀開左分店 我就即刻拉埋個車仔麵控同我一齊去🤤痴線嘅長龍 同埋原來等買野食同等位係分開😳好多人都係賣外賣就走 所以唔好排錯記得同朋友黎就分開排隊同等位😂.呢度感覺好乾淨 同一般車仔麵店唔同 仲要幾chill有一行望馬路景嘅吧枱😂.期待已久嘅一碗車仔麵終於等到喇~三餸一麵($37)- 雞翼、陳皮魚蛋、蘿蔔其實材料只係普通 但如何係普通都可以令到呢間永年開到出尖沙咀個辣汁真係精髓😍辣得黎真係好惹味 但又唔會濃味到好大味精好口渴個種而且個辣係慢慢滲出黎~🤤好正而且個蘿蔔真係必嗌 吸哂個辣湯底嘅精華仲要完~全~無渣!!超清 辣味中仲帶點甜💓雞翼反而無滷得好入味 味道較淡 不過煮得岩岩好 肉嫩但無血水陳皮魚蛋就唔洗講 無得輪呀~~.朋友嗌個碗有豬紅朋友大讚滑得黎口感帶爽 而且無腥味 仲入哂味正🤤.斑蘭咖央多 ($13)本身真係大愛呢個來自新加坡嘅斑蘭味🙈真係好少見香港有斑蘭咖央多所以即刻毫不猶豫嗌左斑蘭醬香香甜甜 仲帶一陣椰味 好正💚而且仲搽左厚厚一
媽啊~係永年啊!
一諗唔到食咩就最愛食車仔麵 咩都執d好滿足🙈
所以一路都想拜訪呢間老字號
但元朗對於我黎講真係有點遠~
一路都未搵到時間去

痴線嘅長龍 同埋原來等買野食同等位係分開😳
好多人都係賣外賣就走 所以唔好排錯
記得同朋友黎就分開排隊同等位😂

期待已久嘅一碗車仔麵終於等到喇~
三餸一麵($37)
- 雞翼、陳皮魚蛋、蘿蔔
三餸一麵

蘿蔔

雞翼反而無滷得好入味 味道較淡
不過煮得岩岩好 肉嫩但無血水
雞翼

陳皮魚蛋就唔洗講 無得輪呀~~
朋友嗌個碗有豬紅
朋友大讚滑得黎口感帶爽 而且無腥味 仲入哂味正🤤
豬紅

斑蘭咖央多 ($13)
本身真係大愛呢個來自新加坡嘅斑蘭味🙈
真係好少見香港有斑蘭咖央多所以即刻毫不猶豫嗌左
斑蘭咖央多

斑蘭醬香香甜甜 仲帶一陣椰味 好正💚而且仲搽左厚厚一層 唔孤寒!

面雖然脆 不過多士有d略厚😫食落會有d乾
腐乳通菜 ($25)
可謂係神級嘅腐乳通菜
腐乳味濃不在話下 而且個質感非常棉滑 直情做到好似棉花糖嘅質地 口感一試難忘😍
再伴以超~~~~~嫩滑嘅通菜!
真係好超嫩 完全無渣 超甜超好食呀😳😳😳
係我食過最好食嘅腐乳通菜
腐乳通菜

抹茶紅豆冰 (+$15)
凍柚子檸水 (+$13)
抹茶味香濃 仲有超多紅豆蓉😙 紅豆蓉唔會太甜 個質地又唔會太爛 仲有得咬d紅豆衣❤️
而柚子檸水好清新 非常解渴~~~
柚子檸水(左)  抹茶紅豆冰(右)

一定會瘋狂再黎永年!排咁長都係有原因的😆
而且真係令我好想去下元朗間本店🤣
三餸一麵
蘿蔔
豬紅
腐乳通菜
柚子檸水(左)  抹茶紅豆冰(右)