2022-06-04
今日要嚟北角上堂,有人話下晝收早,過嚟接我放學,然後一齊去食晚飯。沿書局街轉入渣華道,見到有間「富景清香麵家」,睇咗門口餐牌,原來餐廳除咗主打粉麵外,仲有粥同腸粉等供應,啱晒我倆心水,一於試下。先嚟一碟富景炸醬撈麵 ($40) 炸醬以傳統方法炮製,肉絲好鬆化,醬汁酸酸甜甜,麵條亦勁道十足,爽口彈牙,撈埋啲炸醬一齊食,甘香惹味。鮮鯇魚腩粥 ($40) 魚腩肥美新鮮,入口嫩滑不嚡,大塊又量多,屬足料之作。粥底稀稠度亦啱啱好,入口帶魚香魚鮮,而且最重要就係冇腥味,令人吃得很滿意。陳皮碎牛腸粉 ($25) 腸粉皮又白又滑,牛肉剁得夠幼細,而且真材實料,食落肉質好軟嫰,帶陣淡淡陳皮香,淋上甜豉油,啖啖滋味。仲有兩日就端午節,見到餐牌有蛋黃牛肉粽 ($38),當然唔可以錯過,點番隻嚟應下節。睇下幾足料,有牛腩、鹹蛋黃、糯米、綠豆等。牛腩非常軟腍,酥而不爛;糯米糯而不粘,油而不膩,加上索滿醬油香氣,令人食指大動。加咗個小食黃金魚片頭 ($31),片頭經油炸至金黃色,外層厚皮香口,內裡彈牙結實,有魚味又唔會油淋淋,甘香可口。跟餐飲品點咗杯凍奶茶 (+$9) 同 豆漿 (+$9),奶茶香滑,甜度適
跟餐飲品點咗杯凍奶茶 (+$9) 同 豆漿 (+$9),奶茶香滑,甜度適中,入口不苦澀,水準唔錯。