2022-07-20
觀塘有好多餐廳,但酒吧真係唔算多,今個happy Wednesday就比我揾到公司附近一間有情調好啱收工happy hour嘅bar & restaurant - February!餐廳位於中海日升中心,相信去過觀塘揾食嘅朋友一定聽過或者黎過呢度。餐廳裝潢偏深色系,特別裝咗好多馬塞克燈,好有情調!金槍魚配芒果柚子沙律(set) 外層包住香料再煎香金槍魚,食落好鮮美,搭配口感清爽嘅柚子同甜芒果沙律,好適合夏天嘅開胃前菜!黑松露野菌忌廉湯 (set) 以新鮮野菌打成蓉,但特別保留少部分雜菌粒,加上雞湯同忌廉煮成,菌類爽口感加上香濃黑松露配上香脆餐包,如果有埋牛油或者黑醋比我就好啦。牛油果芝士蟹餅 (set) 擺盤賞心悅目,外面炸到金黃香脆,蟹餅薯蓉餡鮮香幼滑,牛油果嘅味道就比較淡。香煎西班牙黑毛豬鞍($388)鮮嫩多汁,外皮脆香,配上醬汁同蘋果蓉,平衡返油膩感,伴碟仲有煎瓜同薯蓉,都幾好食!黑松露意大利飯伴大啡菇($228)上枱超級熱辣辣,份量好大,實夠兩個女仔share食。大啡菇濃厚多汁,同黑松露嘅味道好夾,而意大利飯就咬落彈牙煙韌,夠曬creamy!MOJITO($78)新鮮薄荷葉、青
MOJITO($78)新鮮薄荷葉、青檸汁、梳打水加上rum,啖啖清新薄荷味,係好岩夏天飲嘅醒神cocktail!
SNOW BALL($78)蛋黃酒加上青檸汁同7up,呢款調酒味道比較甜易入口,口感順滑,好似食緊甜品甘!
值得一讚係靚女店員除咗好friendly又有禮貌之外,仲會特別留意住客人用餐速度去上菜,逐個course上再介紹,整體感覺十分好!