2023-05-27 847 瀏覽
📌 Le Monde - 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室🗓(27/5) 星期六 ⏰ 下午2點左右 💈特式:今日有朋友特登約我去觀塘食好西,話帶我去食間好隱世但做得相當出色嘅法國菜,咁我當然即刻仆到出門去搵佢啦,搞到我興奮到唔記得帶我個龍龍buddy出街🥺。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日周未,所以餐廳會有個周未午市特選,我同朋友就揀左🐮🐷各一個主菜share嚟食,另外加$40就可以轉為套餐,會配埋餐湯/餐包/沙律及餐茶一杯,而家等我同大家講下🇫🇷味道先。餐湯 - 今日餐湯係雜菜湯,我就加左$18升級左龍蝦湯。個龍蝦湯係我飲過最濃味嘅龍蝦湯之一,如果同我一樣喜歡飲勁濃郁龍蝦湯嘅朋友必定要試。個雜菜湯我朋友都好鐘意,但兩者之間佢都係覺得龍蝦湯更為吸引。法式紅酒燉牛臉頰 $168 - 呢個菜真係食得出廚師嘅功夫,個牛臉頰燉淋到用叉已經可以將d肉一絲絲咁分開,但又唔會起渣或痴牙,醬汁味道夠濃又入味,主菜底下配嘅薯蓉同菇亦都起到互相輝映嘅作用。西班牙Iberico豬扒配忌廉菠菜苗 $178 - 呢個豬扒都好出色,我記得平時呢個價錢去Outback食塊豬扒又靭又乾,呢度價錢
🗓(27/5) 星期六 ⏰ 下午2點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

餐湯 - 今日餐湯係雜菜湯,我就加左$18升級左龍蝦湯。

西班牙Iberico豬扒配忌廉菠菜苗 $178 - 呢個豬扒都好出色,我記得平時呢個價錢去Outback食塊豬扒又靭又乾,呢度價錢差唔多,但塊豬扒做得又淋滑又Juicy,直頭高幾班,個忌廉菠菜苗味道濃郁,亦都好出色。

日本柚子芝士蛋榚 $45 - 我地再叫左呢個甜品,柚子味好出,蛋榚軟滑,不過芝士味略嫌不足。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐飲就包左普通咖啡或茶,我同朋友都叫左咖啡,都有酒店西餐廳級數,餐廳仲會配左幾片伯爵茶曲奇餅比我地送咖啡,都幾貼心。
因為朋友都推介呢度嘅cocktail同mocktail做得唔錯,所以我地都叫左個Flamingo同Virgin Mojito嚟試,質素就同平時去d酒吧餐廳差唔多。

🍽環境:餐廳面積好大,坐位擺放鬆動,所以坐得好舒服,亦有一定私隱度,佈置方面好高雅堂皇,感覺好高級,好似去左酒店食飯咁嘅感覺,朋友話如果夜晚嚟,氣氛仲更加好。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務非常好,語氣/態度都比人覺得舒服,亦感覺到好專業,直頭有高級酒店咁嘅服務級數。

💰💸價錢:叫左兩個主菜套餐同兩杯mocktail,埋單都只係$500多少少,我覺得性價比真係好高,環境/食物質素/價錢,各方面都好過好多西餐廳。

🐲💬總結:整體嚟講,我對今次呢餐法國菜非常滿意,包括食物質素/環境/氣氛等等,期待試埋佢地嘅平日lunch set,因為見到有個牛舌同21日熟成西冷牛扒都只係百零蚊,好吸引。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
龍蝦湯/雜菜湯