2016-10-26
又係觀塘啦!又係工廈啦!一個月總有幾次黎觀塘同朋友飯聚,原因係觀塘啲野食高質又唔貴!(起碼租都平旺區一大截,自然可以將售價調低啦😏)今次試既係魔膳工房!門口搞到成個harry potter feel咁,但入面係沒魔法表演睇既😂要黎呢到食既朋友,先比你地一個忠告,就係千萬唔好有選擇困難症,事關佢地啲set dinner 都有成十幾廿款😑作為選擇困難者表示十分無奈,最後只好將重任交比友人,點得好食唔好食都賴佢🙈友人揀左兩個set,一個係豬肋骨配薯菜,另一個係卡邦尼意粉。每個set都會跟餐湯同餐包!今日餐湯係南瓜湯同羅宋湯,我地各叫左一個試下。南瓜湯飲落唔會杰撻撻好似打左茨咁,而且有淡淡南瓜香😍羅宋湯都算好足料,而且帶少少黑胡椒味,但可惜味道偏酸🤔餐包雖然就係普通餐包,但餐廳有先加熱,暖暖地即刻加番啲分👍🏼用料好足,有好多煙肉,雜菌類...可惜意粉個汁煮得比較杰身,而且煮得唔夠入味,汁方面可以再進步啲!主角終於出場啦!😍呢塊豬肋骨沒誇大架 !真係大過隻手掌兩倍!係肉呀!!個汁極度juicy!而且煮得超入味!😋同埋啲肉煮得好淋,好容易就切得開!真係沒牙都食到既肉質😂另一方面,呢舊豬肋骨唔係淨係
又係工廈啦!
今次試既係魔膳工房! 門口搞到成個harry potter feel咁,但入面係沒魔法表演睇既😂
要黎呢到食既朋友,先比你地一個忠告,就係千萬唔好有選擇困難症,事關佢地啲set dinner 都有成十幾廿款😑 作為選擇困難者表示十分無奈,最後只好將重任交比友人,點得好食唔好食都賴佢🙈
今日餐湯係南瓜湯同羅宋湯,我地各叫左一個試下。
南瓜湯飲落唔會杰撻撻好似打左茨咁,而且有淡淡南瓜香😍
羅宋湯都算好足料,而且帶少少黑胡椒味,但可惜味道偏酸🤔
呢塊豬肋骨沒誇大架 !真係大過隻手掌兩倍!係肉呀!!
個汁極度juicy!而且煮得超入味!😋 同埋啲肉煮得好淋,好容易就切得開!真係沒牙都食到既肉質😂
另一方面,呢舊豬肋骨唔係淨係得舊骨梅下梅下,肉同骨既比例50:50,真係大滿足😍
唯一敗家就係啲薯條偏咸😫😫😫如果唔係呢個set dinner 就完勝啦! 好食到清哂盤🙈 兩個人食唔洗300蚊落樓都算係咁!
塊豬肋骨真心好高質!cp值爆燈💡💡💡
Must try again!!
下次再encore時可以試埋其他扒類😋😋😋