2020-12-09
上星期去左觀塘,睇一睇手機,有咩黃店,發覺原來工廠大廈入邊都有間叫犢食。反正路過就試吓佢啦。上到去覺得個裝修其實都幾特別,幾有日式風格,舖頭唔算話好大,大部份嘅都係高櫈,不過入邊裝修都幾骨緻,牆身填滿左店主鍾意嘅CD,都叫幾唔錯。今次叫咗佢嘅招牌牛肉飯同埋湯咖哩,仲有啲小食添。先講個牛肉飯,同坊間嘅唔同,佢本身係配有薑,薑味都幾濃烈,食唔關嘅朋友可能會覺得佢遮蓋左牛肉本身嘅味道。我自己另外加咗豉油糖心蛋,配埋牛肉飯食其實幾正,不過我自己都麻麻哋啲薑哈哈。至於湯咖喱方面,個人覺得味道偏淡,不過佢配有好多蔬菜,我估都係想營造一種清新嘅口感。漢堡扒都幾好食,不過如果可以流心嘅話就更加好。講吓啲小食,個人覺得個炸豆腐做得幾唔錯,外脆內軟,而且加埋柴魚片,更有和式嘅風味。總括嚟講,觀塘區嘅黃店有好多都成為左大家嘅滄海遺珠,如果經過巧明街,不妨上去試吓呢間!