2022-02-26
難得放假,一於入淺水灣嘆吓世界🍹🍸-其實the pulse地下有好多餐廳選擇,西餐大同小異,所以我哋揀間有陽光、坐得舒服,又少啲人嘅餐廳.-今次叫咗四碟豬頸肉沙律 $145 🥗 ⭐️⭐️⭐️⭐️初時以為係泰式豬頸肉,燒得好脆嗰隻,點知原來佢係走嫩滑路線,係熱辣辣燒得好香,好似食緊梅頭嘅肉質咁🤪🤪 好味!側邊既伴碟都唔馬虎,有木瓜絲、青瓜絲、九層塔、薄荷葉、同埋我最唔鍾意嘅芫荽🙃 (份量都唔少,係影得細碟左)Corn bread with herb butter$45⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個係見到有人推介先叫的,超級驚喜😍 有印象食過,但又醒唔起係外國定香港. 基本上就一個cornmeal整、蛋糕質地既麵包😋 配有smoked 香既牛油(懷疑係bacon butter),好~~~好食😚 好想當早餐或者下午茶食. Cp值極高Churros $105 🍨你問點解咁貴我都唔知😂 可以揀配caramel / chocolate dip. 佢會配一個雪糕球,係椰子味㗎!🥥 側邊仲有杏仁片,都幾有誠意。churros 外脆內軟,如果肉桂糖再多啲就好!嗰日一坐低基本上就想叫呢個甜品(亦都係呢個甜品令我諗咗好耐呢間餐廳到
今次叫咗四碟
豬頸肉沙律 $145 🥗 ⭐️⭐️⭐️⭐️
Churros $105 🍨
你問點解咁貴我都唔知😂 可以揀配caramel / chocolate dip. 佢會配一個雪糕球,係椰子味㗎!🥥 側邊仲有杏仁片,都幾有誠意。churros 外脆內軟,如果肉桂糖再多啲就好!嗰日一坐低基本上就想叫呢個甜品(亦都係呢個甜品令我諗咗好耐呢間餐廳到底係咪fusion菜). 佢仲有個情人節churros 係心型但$148😂
Mango beef tacos 🌮 $130
非常非常非常普通。唔使嗌,完。
😂 quesadilla淋既…,不過牛幾入味,似牛腩. Sauce 都正路. 但成個口感真係好一般, 同西環尾間Tacos冇得比
平日四點到坐低冇乜人,點知過多陣full house😂 但侍應唔會趕人走. 坐到五點幾開始西斜. 果日勝在天氣好環境舒服. 原來唔使走入愉景灣咁遠,市區好多海灘附近都好好氣氛,有時仲見到咸蛋黃 !🌅
不過餐廳冇happy hour menu, alcoholic drinks 唔抵飲. 但環境真係好外國,呢間餐廳值得encore😌