2012-11-25
今日去左灣仔,突然想食甜品,就同朋友去到就近o既許留山食甜品喇,其實每次去許留山我都必食多芒小丸子架喇,朋友揀左王牌熱賣第二名o既燕窩椰皇燉雪蛤,我地仲異口同聲都話叫咖喱什錦添1. 多芒小丸子 芒果份量仍然好多,味道酸中帶甜食得出係新鮮芒果,小丸子o既份量比例上少,咬落煙煙韌韌好似麵粉團咁有少少甜,芒果雪球就唔夠凍,所以好快就溶哂係芒果汁度,同樣地芒果汁都唔凍,而且好稀味道較淡,水準似乎比以前馬夫左 2. 燕窩椰皇燉雪蛤 平時去許留山揀野食點揀都未必揀佢,因為價錢比其他甜品貴有少少唔捨得食,今次朋友叫就有幸一試喇,原隻椰子上個擺設都幾靚,椰子唔會見到有鬚根凸出黎而且光滑,不起一匙望一望都幾多餡料,但食落去就有d失望,唔夠熱已經令分數大打折扣,雪蛤份量都算幾多但似乎唔見燕窩,由於原隻上就可以連入面o既椰子肉都食埋 3. 咖喱什錦 什錦o既食物包括魷魚,魚蛋,蘿蔔,牛柏葉,一直以黎都覺得呢度o既咖喱什錦好好味,好彩係呢方面挽回分數,魷魚同牛柏葉咬落去爽口,魚蛋雖然細粒但好彈牙,蘿蔔好入味而且有好多汁,咖喱o既味道幾特別,好夠辣但又唔會辣到那喉 ## 今晚兩個甜品都未如理想,凍就
就同朋友去到就近o既許留山食甜品喇, 其實每次去許留山我都必食多芒小丸子架喇,
朋友揀左王牌熱賣第二名o既燕窩椰皇燉雪蛤,
我地仲異口同聲都話叫咖喱什錦添 1. 多芒小丸子 芒果份量仍然好多,味道酸中帶甜食得出係新鮮芒果,
小丸子o既份量比例上少,咬落煙煙韌韌好似麵粉團咁有少少甜,
芒果雪球就唔夠凍,所以好快就溶哂係芒果汁度, 同樣地芒果汁都唔凍,而且好稀味道較淡,水準似乎比以前馬夫左
2. 燕窩椰皇燉雪蛤 平時去許留山揀野食點揀都未必揀佢,
因為價錢比其他甜品貴有少少唔捨得食,
今次朋友叫就有幸一試喇,
原隻椰子上個擺設都幾靚,
椰子唔會見到有鬚根凸出黎而且光滑,
不起一匙望一望都幾多餡料, 但食落去就有d失望,唔夠熱已經令分數大打折扣,
雪蛤份量都算幾多但似乎唔見燕窩,
由於原隻上就可以連入面o既椰子肉都食埋
3. 咖喱什錦
什錦o既食物包括魷魚,魚蛋,蘿蔔,牛柏葉,
一直以黎都覺得呢度o既咖喱什錦好好味,
好彩係呢方面挽回分數,魷魚同牛柏葉咬落去爽口,
魚蛋雖然細粒但好彈牙,蘿蔔好入味而且有好多汁,
咖喱o既味道幾特別,好夠辣但又唔會辣到那喉
## 今晚兩個甜品都未如理想,凍就唔夠凍,
熱就唔夠熱,倘若兩者都係溫度上有改善的話就更佳