2022-02-04 241 瀏覽
食完辣嘢,想飲杯靚茶解解渴,青衣城選擇唔多,上咗OpenRice搜尋🔍見到得三四間,本身諗住去人氣較旺的老字號舖頭,但一離開餐廳行多幾步就見到臻茶。咦⋯新嘢喎!之前哩個位都係賣台式飲品嘅,宜家轉咗臻茶,見咁多人排隊,個名又咁特別(我都唔識讀),個門面又有玩味,咁好啦,轉軚試新嘢。每次試新嘢,我一定會先揀珍珠奶茶,純粹個人喜好。今日叫咗黑糖珍珠大紅袍奶茶,因為比較少見到有舖頭用大紅袍,通常都係用烏龍同綠茶,而黑糖又係我嘅至愛,期待!一飲,唔錯喎!整體感覺好清甜同清新,甜度剛剛好,珍珠都好香甜好煙靭好彈牙,奶同茶嘅比例亦好好,飲落去有少少厚度,口感好滑好舒服。茶味都幾香,唔會有酸或澀味,不過就唔係好飲得出係大紅袍。期待試其他飲品!順帶一提,我覺得支飲管同蓋唔係太好用,最後啲珍珠都無食晒,因為支飲管難控制,好難校啱位吸啲珍珠上嚟。

每次試新嘢,我一定會先揀珍珠奶茶,純粹個人喜好

黑糖珍珠大紅袍奶茶

2022-02-02
5 分鐘 (外賣自取)
黑糖珍珠大紅袍奶茶