2012-12-08 75 瀏覽
因為方便和通常兩個人去的話,點心快餐店的生存空間大了, 天后區也越來越多. 之前看到喜.喜點開張時的餐牌都不算便宜, 所以沒有嘗試. 今天和老公想不到去那裡食早餐, 便以一試的心態去看看.原來此店現有早餐套餐供應, 一至五有八折, 星期六的也很不貴, 星期日就有另一個套餐牌. 比去酒樓便宜多了. (我倆一般會去家居軒, 因為每籠2粒又可以選食其他點心, 每次大約$85埋單). 今日我叫了咸菜排骨粥和韮葽鮮蝦腸$28 + $3茶(可以不要的), 我老公叫了自選點心套餐, 流沙奶黃飽(1個), 香煎蘿白糕(2件), 鮮蝦菜苗餃(2粒)+豆漿, 共$59, 同食大家樂差不多, 又好服務. 老公個奶黃飽蒸爆左, 老闆娘冇傳菜出黎,叫師傅再蒸過另一個比我地 (我地坐得近出菜位置所以知道了)腸粉皮有點諗, 但點心大致上都OK,流沙飽好流沙. 最值得支持既係佢即叫即蒸同埋"香港製造", 一間小店, 有幾個點心師傅做點心喎. 我阿媽係酒樓做, 佢話好多大既連所酒樓好似稻X咁都係喺大陸做點心然後運落黎, 要請幾個香港點心師傅實在唔容易, 故希望此店長做長有, 我地又多一間選擇 (雖然好多人話天后好多野食

腸粉皮有點諗, 但點心大致上都OK,流沙飽好流沙. 最值得支持既係佢即叫即蒸同埋"香港製造", 一間小店, 有幾個點心師傅做點心喎. 我阿媽係酒樓做, 佢話好多大既連所酒樓好似稻X咁都係喺大陸做點心然後運落黎, 要請幾個香港點心師傅實在唔容易, 故希望此店長做長有, 我地又多一間選擇 (雖然好多人話天后好多野食, 但住天后就覺得天后冇咩野食

2012-12-08
$28 (早餐)