2023-04-06 138 瀏覽
香港嘅茶記經典嘢除咗生炸雞髀,點少得羅宋湯?曾經偶然食過東薈城的羅宋湯專門店,但係分店越來越少,印象都幾深刻,貪佢價錢唔貴,羅宋湯好足料,仲可以根據口味,選擇牛腩羅宋湯或者豬髀肉羅宋湯,湯頭味道很濃郁,而且啖啖肉,配上紅菜頭帶出甜味,就算素食者都可以揀健怡紅菜頭湯,選擇幾豐富一人秘製醬油撈麵套餐$70up餐廳除了主打羅宋湯,其他茶餐廳小食,味道都唔錯,主食方面我幾鍾意「秘製醬油撈麵-上海麵」醬油味道很濃稠,又唔會過鹹,我鍾意撈少少羅宋湯落去特別好食我所選的一人套餐,另選小食「麻辣雞柳絲」,雞絲夠軟熟,麻辣醬係靈魂所在今時今日要飲到好飲的羅宋湯真係唔容易,因為食譜看似簡單,但係工序非常多,越來越少餐廳會提供,所以有機會真係值得試吓—————————————————Wheatfield X 羅宋湯專門店 (漢宮閣) (太古)太古太古城太古城道26號漢宮閣地下G409號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphot

一人秘製醬油撈麵套餐$70up

—————————————————

太古太古城太古城道26號漢宮閣地下G409號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #太古美食 #羅宋湯
___
🥇Follow @eathkgirls