餐廳: 叁茶陸飯
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
因為聽過有人話呢間嘢好食,而佢嘅裝潢的確好討好,所以今日終於去試試佢。下午茶時間,冇咩人唔駛等位,帶位店員態度唔錯,仲提我哋可以坐多陣等到下午茶開始先點餐。內在環境都幾大幾靚,完全係台灣小清新嘅感覺。下午茶menu。我覺得要試一間台灣嘢,叫肉燥飯就見真章。因為如果連咁簡單咁傳統咁招牌嘅嘢都唔好食,間嘢基本上係執得。而拼盤就係求其嗌嘅。tea set本身包杯茶,但我另外用半價加咗杯芒果奶蓋 ($48->$24)上檯啦!肉燥飯嘅賣相係小失望,因為肉燥份量望落唔多,又冇cover曬成碗飯,啲飯白雪雪好似冇乜汁咁。但係潷落去呢,其實汁係夠的!因為落曬底~但係⋯啲飯,太淋了!直情有「固體粥」嘅感覺了。我唔要求係好煙韌香綿,但係煲到咁淋絕對係失敗。至於肉燥,太瘦了,係一啲肥肉都冇的,所以缺少油香。呢碗飯完全破壞咗我本身好高嘅期望⋯$38一碗肉燥飯,包埋小菜同茶唔係話貴,但都唔算好平,如果呢個質素就真係唔值跟set送小菜,係青瓜同蓮藕,兩樣都好爽脆,只係蓮藕味道有少少偏淡。右邊嘅皮蛋豆腐係另加的 ($25),豆腐好滑,醬汁甜帶蒜味,都算唔錯。但係驚喜總係一浪接一浪再難食啲又貴啲嘅嘢終於上檯。
內在環境都幾大幾靚,完全係台灣小清新嘅感覺。

下午茶menu。
而拼盤就係求其嗌嘅。
台灣肉燥飯
但係潷落去呢,其實汁係夠的!因為落曬底~
但係⋯
至於肉燥,太瘦了,係一啲肥肉都冇的,所以缺少油香。
呢碗飯完全破壞咗我本身好高嘅期望⋯

塔香鹽酥綜合拼盤
但係驚喜總係一浪接一浪
再難食啲又貴啲嘅嘢終於上檯。
我敢講,個鹽酥雞真係垃圾中嘅垃圾。
唔熱嘅,淋嘅,外層完全唔脆,而且淡茂茂係冇味嘅!!!!
明明用嘅係豪大大鹽酥雞嗰種粒粒炸皮,點解可以淋到好似食緊棉花雞咁?
我平時喺大學買$18一份嘅鹽酥雞仲要好食好多!
炸嘅嘢可以少少脆度都冇真係好難得!仲要上菜都唔係快,差唔多食完個飯先到的
真係超大失望同打擊!

轉戰台灣腸啦,嘩,又係冇咩味嘅⋯ 又唔似煎又唔似烤,有少少似白烚嘅感覺。
食到呢度,我真係成個人灰咗⋯
絕望中食埋個花枝丸,
嗯?反而又幾好食,墨魚丸個味道幾濃。
芒果海鹽芝士奶蓋

最後講埋杯飲品。
奶蓋味道唔錯,帶鹹味,但係略嫌質感偏稀,做唔到好綿密濃厚嘅感覺。
不過奶蓋份量都多,飲到最尾都有得淨。

芒果茶都ok嘅,有啲啲啲啲果肉,不過都係有啲稀,係許留山質素吧。飲到有少少茶味。

雖然算係唔錯,但半價後先合理,如果正價$48,係超級overpriced。

然後我講過帶位staff態度唔錯,可惜入到去侍應態度就冇特別好,我哋食完個飯都未送杯茶,想請侍應幫我哋跟跟,當個男侍知道我哋係想追單,佢係即刻pat底份單lol 之後好冇語氣咁講「幫你追下」。然後見到佢對住正好拎住我哋杯茶嘅侍應,有點呼喝地叫佢快啲上,指住我哋有少少晦氣地講「佢哋追呀!」

嗯,但係又唔係話好大件事,又唔算好惡劣嘅態度嘅,只係冇特別好,當軼事一則吧。但既然裝修得咁靚,想走高檔少少嘅路線,我自然係會對服務有高少少嘅期望?
不過始終,呢度最大嘅問題,係食物質素!作為一間台灣餐廳,佢賣嘅台灣食物真係完全唔合格⋯ 要知道喺台灣,周街都係平幾倍而質素又唔錯嘅食店。我知呢度係香港,我唔介意俾貴啲(好多),但係呢度真係挽車邊都比唔上當地街頭小店。

呢餐真係食得好失望,希望佢哋會改善吧。
台灣肉燥飯
2019-03-19