2022-07-30
天水圍唔多豆漿餈飯店,早前係新北江開左一間,就一於試下啦。即煎鍋貼:鍋貼餡料十足,煎得非常香,咬落去肉汁豐富,可惜一份只有三隻,兩個人share 一份唔夠喉,兩份又太多,如果一份有四隻咁就真係完美啦。餈飯:餈飯係即叫即包,拎上手幾大舊,用膠袋包住糯米,裡面有肉鬆、榨菜同油炸鬼,入口鹹中帶點甜味。糯米飯軟硬適中,油炸鬼食落香脆,配埋榨菜同肉鬆,口感相當豐富,大大舊嘅餈飯,兩個人share 食,配埋其他小食,份量十足。淨上海雲吞:淨上海雲吞係清湯底,可以揀配雪菜或榨菜,我地揀左配雪菜,菜肉雲吞一碗有八隻,大大粒,雲吞皮厚薄適中,皮亦唔易爛,餡料都非常豐富,湯底清清地,配上雪菜,帶出輕輕嘅鹹香味。酸辣湯:酸辣湯有分大碗同細碗,我地叫左個細嘅share。 份量剛剛好,入口酸酸地,配料都好足,辣度適中。豆漿:食上海野又點可以唔飲豆漿呢?我地叫左一凍一熱。凍豆漿豆味香濃,甜度適中嘅凍豆漿,朋友好喜歡,可惜無得揀無糖,唯有揀熱豆漿,真係超大碗呀,用匙更飲,都飲左好耐先飲完。
即煎鍋貼:
餈飯:
淨上海雲吞:
酸辣湯:
豆漿:
食上海野又點可以唔飲豆漿呢?我地叫左一凍一熱。