2021-10-31 900 瀏覽
假日無無聊,去Staycation都去悶了,決定自製美食馬拉松,全部集中係文華東方酒店🏨食足三餐。第一站黎到香港文華東方酒店閣樓的Cafe Causette ,感覺比較causal D ,可以朋友傾計聚會,早餐🥣提供多款有機、素食、同不含麩質的菜式,可以滿足吾同客人飲食要求。文華早餐🥣(HKD 338)包以下數款食品:新鮮果汁🍹:鮮榨橙汁🍊配上粒粒燈肉,吾會太甜鮮果拼盤+ 全脂乳酪:拼盤有爽甜蜜瓜,通便白肉火龍果,較酸士多啤梨🍓同食得出用左鹽水洗既藍莓🫐西瓜🍉同甜到漏的菠蘿🍍配偏酸嘅乳酪更易入口。煙肉🥓煎至好乾身,脆到薯片咁,完全吾油同死咸,高質。薯餅🥔一細舊薯餅,啖啖都係薯仔🥔粒,煙三文魚🍣吾會太咸,好味😋蛋仲可以簡煎蛋🍳、炒蛋、水煮蛋、或者烚蛋,我就簡左太陽蛋,仲好細心問想煎雙面還是單面。精選麵包🥯:牛角酥完全無失望,蜂窩狀牛角酥無誤,食落鬆化,外脆內軟,牛油味香濃。丹麥酥面層是提子醬,比較甜,麻麻。全麥麵包🥯好掂,共兩片,烘到脆身似法包,但吾會太硬,好香麥味。附送果醬蜜糖牛油🧈———————————————————————瑞士高纖凍麥片(HKD 148):燕麥、藍莓🫐士多啤梨🍓、

文華早餐🥣(HKD 338)包以下數款食品:

新鮮果汁🍹:鮮榨橙汁🍊配上粒粒燈肉,吾會太甜

———————————————————————

瑞士高纖凍麥片(HKD 148):燕麥、藍莓🫐士多啤梨🍓、紅桑子同蜜糖,果仁、酸乳酪、香橙🍊,食落好似平時整嘅隔夜麥皮,唔會太甜好有咬口,仲加咗青蘋果片點綴。

———————————————————————

雞粥(HKD 208): 米粒開花是基本,粥底夠棉,唯雞肉十分鞋口, 配上咸花生🥜、蔥、薑、同埋油炸鬼,油炸鬼偏油可以吸多陣油,吾係咁好食,整體麻麻。

總結:
坐得舒服 食得好飽