2023-07-26 328 瀏覽
返到餐廳,我地一行五人,熱情的店員迎接我地入座。座位環境舒適,空調凍凍地,正好對抗今日嘅炎熱天氣。首先嚟緊就係捧住湯匙望住啲蒸氣嘅時刻。啲蒸氣彌漫出嚟,好香濃嘅海鮮味立即填滿鼻腔,令我肚餓指數急速上升。菜式上嚟,招牌海鮮蒸氣放題果然係豐富,啲海鮮新鮮彈牙,特別係象拔蚌刺身,入口即化,鮮味嘅層次頗有驚喜。象拔蚌刺身:份量十足,豐富鮮甜,刺身師傅切得好薄,入口即化,真係鮮味十足。肉蟹:個隻蟹好大隻,肉質鮮嫩,滋味濃郁,如果加上少許薑蔥,更顯鮮甜美味。生蠔:新鮮度一流,活蠔現開,肉質鮮美,可以配搭醋或辣椒醬,帶出不同風味。扇貝:粒粒飽滿,蒸得剛好熟透,保持了扇貝本身嘅鮮甜。大頭蝦:皮薄肉厚,質感彈牙,蒸氣蒸煮令蝦肉更加嫩滑,鮮甜味美。

扇貝:粒粒飽滿,蒸得剛好熟透,保持了扇貝本身嘅鮮甜。

2023-07-18
慶祝紀念