2021-05-11 54 瀏覽
今次嚟食嘅呢間日式扒房。可以滿足我想食好嘢又要有得揀而且價錢又貼地嘅要求。食店係自助形式,排隊點餐同店員講食邊一款牛扒,大約要幾重同配邊個set。今次叫咗西冷牛扒(300g) 店員直接從雪櫃拎咗塊好大嘅西冷牛扒出嚟,即場切出相應嘅份量然後就係隔離磅比你睇,再話畀你聽塊西冷牛扒大約幾重&幾錢,然後再揀配邊個set,咁就完成落單。我就揀咗Set 1,可以響飯、溫泉蛋、沙律、味噌湯同汽水當中五選三。落單後店員會畀個電子牌你,等它震動然後出去拎食物。值得一讚,食店有即用即棄圍裙提供,唔會令牛肉汁彈到成身都係。揀咗西冷牛扒配蒜油,牛扒好新鮮而且勁大塊仲要厚切,肉質嫩,好有牛肉味。三成熟嘅牛擺喺鐵板上真係啱啱好,開始切塊西冷扒時仲出緊血水但鐵板超級熱,會不停煎直情可以令牛扒去到 Well Done添,怕食生嘅朋友都唔使驚!粟米+蒜油勁香,牛扒配埋佢哋真係好好食!假如味道唔夠,每張枱都有 Pepper & Salt 可以自行調味。沙律配麻醬份量啱啱好,味道唔錯。因為佢係自助式,所以係需要自己去攞位,同埋食完嘢要將自己個餐盤連餐具放到收集架上。唔洗$200就食到好味嘅牛扒,好滿足!

• 西冷
  • 牛板腱