九龍城街市的樂園茶餐廳,連蔡瀾都話正!中午時間早到,人唔算多。大家目標好明確,知道想食乜,我就徘徊喺豬排飯和沙爹牛之間,最後,後者勝! 沙爹牛肉麵牛肉原汁原味,冇用梳打粉醃過,食到牛肉的肌肉紋,今時今日好多茶餐廳/餐廳都食唔到咁自信的牛肉了,好感動!豬扒飯另一經典係豬扒飯,朋友上次嚟都係點呢個,今次再食佢話係為咗絲苗白飯!豬扒飯嘅主角竟然係白飯?🤣🤣 佢話飯香飄飄,淨食豉油撈飯都夠!不過豬扒都絕唔輸蝕,炸得鬆脆可口,肉質鮮嫩多汁。阿華田醬西多士有好多可可豆,夠晒誠意,但質感過硬,味道麻麻,亦蓋過多士的蛋香味,一般。原味西多士原味就爆好味!多士炸到脹卜卜,脆到用刀輕輕切就可以切開,食到有入口即溶的飄飄感覺。鴛鴦紅豆冰紅豆足料,煮得夠冧,夠奶味,甜味恰當好處,正!
九龍城街市的樂園茶餐廳,連蔡瀾都話正!
中午時間早到,人唔算多。

阿華田醬西多士
可可豆西多士

鴛鴦紅豆冰
紅豆足料,煮得夠冧,夠奶味,甜味恰當好處,正!
紅豆冰

2022-10-14