2021-07-14
夏日熱辣辣就梗係食番啲泰國嘢,今日去去深水埗所以就去麗閣邨搵食,見到佢而家都翻新咗好多,唔單只有大型電器鋪,仲有唔少餐廳,見到有一間餐廳係食泰國菜所以就去咗食。見到呢間泰國餐廳同鄰近餐廳喺個貨櫃盒仔入面好得意,好大個螢光招牌寫住就知道佢一間泰國餐廳。見到佢有單點同埋二人套餐,見到二人套餐都好似好抵所以就入咗去食,一入到去覺得環境都好寬敞,就算係兩人坐都有四人枱,而且都有圓枱所以就成多啲朋友嚟食都冇有怕。枱上面已經放曬餐具同埋清水所以想飲幾多就可以倒幾多。一坐低店員就會送上佢哋嘅炸蝦片,十分之脆口,而且唔會油淋淋,上面仲有少少胡椒粉令到佢變得更加香口,唔覺唔覺,拎下拎下就食咗好多。餐廳入面亦都見到唔少泰式嘅裝修,令自己好啲自身喺泰國嘅森林一樣 今次叫咗二人套餐入面嘅海南雞,馬拉盞炒通菜同埋再加錢嗌咗四條串燒。飲品方面就嗌咗珍多冰同埋凍咖啡。馬拉盞炒通菜方面十分之惹味,而且入面亦都有洋蔥,少少辣得呢十分之開胃,而且薑味亦都好濃,十分適合一啲鍾意食薑嘅朋友。海南雞飯同平時凍食唔同,呢度係熱食,熱辣辣但係亦都不失嫩口嘅感覺,最重要嘅係佢係無骨海南雞,雞肉嘅數量亦都好多,所以食嘅時候就可以啖啖肉
馬拉盞炒通菜方面十分之惹味,而且入面亦都有洋蔥,少少辣得呢十分之開胃,而且薑味亦都好濃,十分適合一啲鍾意食薑嘅朋友。海南雞飯同平時凍食唔同,呢度係熱食,熱辣辣但係亦都不失嫩口嘅感覺,最重要嘅係佢係無骨海南雞,雞肉嘅數量亦都好多,所以食嘅時候就可以啖啖肉咁食,配埋佢嘅酸辣醬就可以令成個人更加有食慾不停咁食落去。飲品方面,朋友表示好香好濃嘅咖啡味,唔會因為冰塊而變得淡味,珍多冰方面椰汁味十分之重,而且啫喱都十分之多,差唔多每一啖都可以有椰汁同埋啫喱。最後食咗串燒,分別嗌咗牛肉同埋豬肉,佢嘅沙爹醬十分之多,所以點樣點都唔會覺得唔夠喉,而肉類雖然比較偏乾,但係佢嘅醃料比較好,十分香口。
食完二人套餐再加串燒已經好夠飽,所以想甜品都食唔落,下次可以再戰。