2022-01-16 320 瀏覽
呢間餐廳,由十二月約到一月終於食到,意義已經重大,最重要係,食埋呢餐,聽晚就無得晚市堂食,所以覺得份外珍惜,好彩食到呢間咁高水準嘅餐廳作結。時代廣場一向物換星移,餐廳經常會換新更替,而之前一路有兩間中菜都係我target 之內,YUE「悅」先試,因為一眾朋友洗版洗到一個點,食左先再約另一target川川。可能因為疫情關係,當日人不算太多,坐得舒服之餘,空間感也非常夠,更見到有同事當晚都有在場,怪不得身邊的朋友圈個個也打卡。幸好朋友打點好所有,佢話出名的食物也一網打盡,先上前菜,豉油皇香煎日本淮山(Pan-fried Japanese Yam),梁溪素脆鱔 (Deep Fried Dried Mushroom Vinegar) 同金沙鴨紅 (Deep Fried Crispy Duck Blood – Salted Egg Yolk )。三個菜式,鴨紅我不吃無辦法講,但老公不停食,應該不錯,豉油皇香煎日本淮山就絕對精彩,煎得靚靚之餘,味道也剛好。梁溪素脆鱔同食真嘅鱔差不多,脆度同個醬汁,一樣很好。豬肚鳳吞燕 (Braised Bird's Nest Stuffed in Chicken)

梁溪素脆鱔同食真嘅鱔差不多,脆度同個醬汁,一樣很好。

豬肚鳳吞燕 (Braised Bird's Nest Stuffed in Chicken) 係當晚重點,好適合愛美的女士,呢個燕窩湯係將一大堆燕窩釀入豬肚入面,個湯都真心勁甜勁勁好飲,豬肚又淋身又夠薄,真心係好精彩,朋友話價錢貴,計我話,手功都喺返度啦。

原件鮑汁蝦籽柚皮 (Pomelo Pith, Dried Shrimp Roe, Abalone Sauce )係我心水,呢到都做得唔錯。鮑汁蝦籽都令柚皮更突出。

脆皮蔥油雞 (Deep Fried Crispy Chicken, Scallions),聽朋友講話讚,原來真係會有大驚喜,雞夠滑而個蔥油係重中之重,直頭係送三碗飯都得。

金梅陳醋咕嚕肉 (Sweet & Sour Pork, Aged Vinegar )都係頭三的好,個咕嚕肉外層鬆脆,酸酸地正好令剛剛的飽肚感更舒緩,而且你吃得出一般咕嚕肉沒有的細緻感。

油浸筍殼魚(Deep-Fried Marble Goby Fish)通常少見會食呢種選擇,幸好我乜魚都食,當晚我自然係主力,肉嫩滑外層脆,加豉油又不會太鹹,絕對做得好。

砂窩蟹粉炒飯 (Crab Roe, Fried Rice in Claypot )係瘋狂的精彩,就算幾飽你都會忍唔住食,最正係海鮮炒飯已經又有口感又好食,加上蟹粉真係好精彩。

作尾聲的高湯千絲日本大根 (Julienne Japanese Radish, Supreme broth),原來呢度用上好多日本食材,呢個係signature 之一,高湯甜美得很,同剛剛的豬肚湯相得益彰。

原來仲有個菜魚湯京都腐竹浸葛絲( Kuzukiri in Fish Soup, Kyoto Bean Curd Sheet ),又係好得,腐竹同葛絲配得好好,特別係葛絲,原以為係普通米粉之類,但口感勝過很多坊間靚的米粉,搞到我即刻要研究下呢種食物。

甜點兩種椰汁馬蹄卷(Water Chestnut Cake w/ Coconut Sauce)同金銀流沙煎堆仔(Deep-fried Sesame Lava Puff with Custard ),兩個都做得好有水準,不過都係主食比較精彩。

呢間YUE,真心要推薦,希望有晚餐之後,可以再食到。