2018-05-05
自從在日本食過日燒後就好耐冇食過,今次有友人帶我去食呢間位於佐敦的日燒,真係食過返尋味!係長樂街發現一間門面裝修較為日系既燒肉餐廳, 剛好岩哂呢個寒冷天氣下入內食餐暖笠笠既燒肉做晚餐餐廳牌上既選擇都好多客人可選擇要套餐或者散叫;沙律、珍味、豬/牛/羊/雞、海鮮、菜揚物、炸物、和食、燒物、串燒、湯、拉麵/手打烏冬、炒飯等都應有盡有。加了少少白醋同埋芝麻醬,豆腐質感很嫩,作為前菜開很開胃燒得夠火喉凍食既磯煮鮑魚, 味道甜甜地, 略帶點煙韌爽口; 伴碟有蟹籽中華沙律, 增加口感層次。黑松露蒜容牛油燒要慢慢燒,仲要兩邊都燒得平均喔!店員服務很好,指點下, 先把表面快速於網上滾動,與其他店相比,這間是用猛火,為要鎖住肉汁, 出奇地沒有根連帶, 而且肉質滋味, 有微微血同少少牛脂於口中滲出,齒頰留香。烏冬厚實而且有彈性,再浸喺特別的醬油中,味道真係冇得頂第一次食燒肉唔會痴底或者燒焦,反之正宗而實在的爐溫,令沒有像其他店那樣抺上大量油防止痴底, 完全靠技巧,令我們自己都可以燒出多汁又實在的燒肉。加上店員細心地詳情講解,令我們這一餐飯獲益不少,也學到不同肉類既燒烤技巧。最後,用一杯Asahi 黎結束
餐廳牌上既選擇都好多
加了少少白醋同埋芝麻醬,豆腐質感很嫩,作為前菜開很開胃
燒得夠火喉
黑松露蒜容牛油燒
要慢慢燒,仲要兩邊都燒得平均喔!
店員服務很好,指點下, 先把表面快速於網上滾動,
烏冬厚實而且有彈性,再浸喺特別的醬油中,味道真係冇得頂
最後,用一杯Asahi 黎結束