2021-06-22 210 瀏覽
算係新開既Cafe, 被大型圓形窿窿設計吸引而拜訪。Missing Link Coffe,店鋪於銅鑼灣的耀華街。究竟呢間Cafe缺少左d咩,又想尋回d咩呢?星期六1點左右去到唔需要等位,但圓窿窿的位置只有2個,另外設有吧枱和餐檯之選擇。室內裝橫簡約,色調以淺色為主,細看牆身用上了米色的stucco paint意大利批盪,加上兩個built-in既圓窿窿和紅磚地台,裝修費估計也不少 (ok是職業病發作)進店後由於其他位置已滿,店員細心安排我先坐在吧枱,之後IGable既窿窿位準備離開時,其他食客已蠢蠢欲動以眼神告知我他們想調過去坐。其實我係自己一個去,都冇諗住坐嗰度,只想幫個窿窿影張相... (你見到既嗰張相係電光火石之間嗰一秒影低既, 還好吧) 食物方面,我order了Avocado Toast和Dirty。Toast是酸種麵包,配上滑蛋和半個牛油果,旁邊有些加了橄欖油的生菜,整個配搭都很match,女生的話自己吃一個是飽肚的!Dirty喝了一口也是有種冰火交融的感覺(哈,每次都要這樣形容Dirty的),咖啡較酸(利申: 咖啡黎我講唔係expert)。內心小插曲,Toast上的牛油果內

(ok是職業病發作)

內心小插曲,Toast上的牛油果內部近核的部份呈黑色和有點硬,我知道並非氧化而其他部分也是可以食的,是牛油果本身的問題。不過,我相信店員在切食材的時候必定留意到有部份位置呈黑色,
作為有要求的一家餐廳,我覺得可以考慮把這些不完美的這部分棄掉,始終,餐廳的定位也是Cafe那種要靚靚的水平。

整理來講屬於IGabel店,食物質素中規中矩,打卡位置很夢幻!
Dirty $50
Scrambled Egg Avocado Toast 🥑 $78
Dirty
Scrambled Egg Avocado Toast