2023-06-27 71 瀏覽
舊老細回港, 請佢去附近嘅富豪酒家食飯,見到個阿翁鮑魚美食套餐, 每人只係$488,有點心, 湯,鮑魚, 飯同甜品。🍭點心拼盤 (潮州蒸粉果,安蝦咸水角,黃金涼瓜餃)每次食點心, 見到咸水角必點, 因喜歡食咸水角皮煙靭帶微甜嘅味道, 而富豪嘅餡係有蝦嫁! 蝦嘅鮮味同爽脆混入煙靭嘅咸水角皮, 滋味爆燈。🍭鮑魚鵝掌時菜主角35頭吉品鮑鵝掌時菜最出色,尤其係吉品鮑用刀切下有黐刀嘅感覺,香濃、軟滑、溏心,果然名不虛傳。這個套餐超值好食。讚!🍭迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯雖話係迷你荷葉飯, 但飯量足。 打開荷葉時巳聞到清香嘅荷葉味, 米飯粒粒分明, 每啖都沾有瑤柱同蝦的海鮮味, 一陣己經將成個荷葉飯食哂。有點失禮!🍭蛋白杏仁茶白滑細緻嘅杏仁茶好順喉, 蛋白同杏仁比例剛好,蛋白中和咗杏仁嘅甘味, 令人覺得好似飲咗成碗蛋白質, 好潤!

🍭點心拼盤 (潮州蒸粉果,安蝦咸水角,黃金涼瓜餃)

🍭鮑魚鵝掌時菜

🍭迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯