2018-12-17 107 瀏覽
12月聖誕節今晚同老婆出尖沙咀,先去食個晚飯再去尖東睇燈飾,爽YY呢!今晚揀咗樂天皇朝尖沙咀新分店,位置闊落,環境又非常舒適。【李白醉雞】今次再試佢嘅醉雞,賣相好靚,雖然我哋冇突登叫雞髀肉,但係都似係髀嘅部份,肉質好嫩滑,酒味不會搶左雞既鮮味,味道真係唔錯。【香辣蒜泥白肉】蒜泥白肉真係好好味,白肉卷住青瓜絲,食起上黎食令到個油膩感無咁重,仲有d又辣辣地既醬料,真係好醒胃!【上海風味醬鴨】作為前菜比我意料之外出色, 醬鴨超入味,鴨皮帶點煙煙韌韌,肉質有彈性又有煙燻味,唔錯唔錯。【清燉雞湯拉麵】個清燉雞湯係另上,個燉雞湯非常清甜,唔知點解覺得食上海野一定要食麵,所以就叫左湯麵試食下。【四川水煮牛肉】鮮牛肉軟淋帶有咬口,內有勁多幼紅薯粉,香料味濃,又有不少芹菜,芽菜和花生,麻辣味非常香,又不算太辣。【宫廷驢打滾】驢打滾唔係好多地方有得食,我比較喜歡糯米做既甜點。糯米皮配紅荳蓉餡加上外層嘅黃豆粉,食落好清甜,口感軟淋帶點煙韌,一邊食一邊歎茶,冇得頂,值得推介!!
李白醉雞
【李白醉雞】