2021-01-19
𝗦𝗲𝗻𝘀𝘂最近出咗個全新玩味系列𝗢𝘂𝘁𝘀𝗶𝗱𝗲 𝗜𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻,有一共九款好吸睛嘅𝗠𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹同𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹🍸有得飲之餘仲有得食𝗧𝗲𝗮,真係幾正😛·🍹𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡 🍰☞ 迷你和牛漢堡 8.3/10呢個幾驚喜🍔雖然細細粒,但麵包烘得夠香脆,迷你漢堡扒都幾鮮嫩,調味幾香,整體夠惹味🐂·☞ 和牛春卷 7.4/10 春卷炸得超香脆‼️入面和牛碎,但太細粒,所以淨係食到鹹味🙈·☞︎ 炸蝦多士 7.5/10 雖然薄薄一層,但蝦味夠濃🍤而且灑滿咗蝦米,好精緻🙈多士較厚身,唔會太膩🍞·☞︎ 英式鬆餅 6.7/10 如果以scone嘅standard嚟講,呢個完全唔似🤣佢口感係曲奇🍪🙈好脆,幾好味🤓仲可以點cream同埋jam食‼️曲奇嚟講係幾唔錯🤓·☞︎ 三文魚籽芝士酥 6/10 呢個係層層酥皮包住cream同三文魚籽🙈覺得酥皮唔夠酥脆鬆化,同埋cream無咩味🥺所以唔係話同三文魚籽特別夾🤣·☞︎ 蘋果玉桂蝶豆花撻 7.4/10 係用蝶豆花染過色嘅藍色蘋果雕花🦋唔係幾食得出有玉桂味,但個人麻麻玉桂,所以幾鍾意🙈·☞︎ 流心抹茶撻 8.2/10 冇諗過抹茶味會
🍹𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡 🍰
☞ 迷你和牛漢堡 8.3/10
☞ 和牛春卷 7.4/10
春卷炸得超香脆‼️入面和牛碎,但太細粒,所以淨係食到鹹味🙈
☞︎ 炸蝦多士 7.5/10
☞︎ 英式鬆餅 6.7/10
☞︎ 三文魚籽芝士酥 6/10
☞︎ 蘋果玉桂蝶豆花撻 7.4/10
☞︎ 流心抹茶撻 8.2/10
冇諗過抹茶味會咁濃‼️苦帶回甘🍵而且好多流心💚好滿意😍
☞︎ 金橘慕絲🍊6.8/10
呢個賣相幾精緻,但太甜🥺所以有少少膩!同埋金橘味較淡🙈
☞︎ 鳥結糖🍬 7.5/10
呢個會噴煙的‼️😚係士多啤梨味嘅鳥結糖,甜甜地,軟硬度適中,有少少韌🍓入面仲有開心果粒同埋粟米片,令口感更豐富‼️
☞︎ 原味雲卷 4/10 · 士多啤梨味雲卷 6.6/10
兩者都係cream太多,蛋糕體太少,所以食落好多cream有啲膩🍰但🍓雲卷入面有士多啤梨中和膩,所以更勝一籌‼️原味嘅cream食落少奇怪🙈
☞︎ 香桃奇亞籽乳酪 7.4/10
呢杯有好多桃粒🍑中間係甜甜酸酸嘅yogurt,完全唔膩‼️底層係chia seeds,無乜味但增強咗口感🤪
☞︎ 蕃薯仔 7.3/10
面頭有帶脆卜卜口感嘅碎碎,軟硬度適中,但整體較普通🙈
價錢:$438
介紹埋𝗢𝘂𝘁𝘀𝗶𝗱𝗲 𝗜𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻先🤪可以半價升級至其他飲品🙈
☞ 𝑀𝑎𝑟𝑏𝑙𝑒 𝐹𝑙𝑜𝑟𝑎𝑙𝑠 8.3/10
最鍾意呢杯🍹用咗番茄、紅菜頭、桃、椰子水🥥平時唔鍾意蔬果汁,但呢杯飲落完全無番茄草青或腥味🍅酸酸甜甜咁,好清甜好開胃🍑飲品帶有少少冰粒,飲落有少少似番茄刨冰,帶有淡淡嘅蜜桃香🍧
☞ 𝐺𝑜𝑙𝑑𝑒𝑛 𝑀𝑖𝑠𝑡 7.7/10
呢杯開蓋會有好多煙,啱晒打卡📸️用咗花茶、粟米泥、菠蘿、青檸、芒果汁製成🥭整體偏甜,菠蘿味好突出好鮮甜🍍
☞ 𝐷𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑖𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝑀𝑢𝑑 7/10
一向唔係太鍾意紫薯嘅甜🍠但呢杯嘅甜度偏淡,較天然,所以幾鍾意🤪係用紫薯、烏龍茶、牛奶、蜜糖等製成🥛賣相都幾吸睛,紫色漸層做得好靚💜
☞ 𝑆𝑤𝑎𝑙𝑙𝑜𝑤𝑡𝑎𝑖𝑙 6.2/10
上面介紹嘅都係mocktail,得呢杯係有酒精🥂呢杯用咗冧酒、中式淮山、牛奶、椰子水🥛rum酒味幾重,飲落去有少少kun🤣一開始飲會覺得奶味幾重,但漸漸會散發陣陣酒味🙈
價錢:$88
📍𝑆𝑒𝑛𝑠𝑢 銅鑼灣📍