2024-10-01
今日食既呢間係位於土瓜灣既土耳其菜, 門口同裝潢已經感受到土耳其既風情!!成間餐廳都係打卡位Menu係直接search qr code睇到, 有埋圖片同中英文菜名, 這個不錯!!Lentil Soup有機小扁豆湯伴脆餅檸檬湯底好濃郁加上有脆餅可以點黎食, 本身湯既口感同味道都有別於一般中式既湯, 脆餅加埋湯汁點黎食出奇地配合, 湯質感沙沙的, 有種獨特的豆香Thaini車厘茄,青瓜,羅馬心生菜,意大利番茜,雞胸肉絲,白芝麻醬呢個似係沙律, 蔬菜好新鮮而且加上雞胸肉絲同白芝麻醬, 味道好夾Wild Thyme煙燻甜椒香辣雜果仁醬呢個醬汁真係一流, 同個包非常之咁夾, 店員提醒點得多醬仲好味, 一食果然有唔同既體會, 唔會因為多醬而覺得「漏」, 反而食到更多既係醬既香味Hallumi鐵板煎著名中東咸香芝士黎到既時候仲係超級熱, 一定要襯熱食, 個芝士味道唔會太濃, 相信冇食開芝士既人都接受到, 點埋D醬食既芝士唔會得一種味咁悶, 多左D層次感Kibdeh Chicken Liver香煎法國雞肝佐紅石榴汁呢個必食推介, 雞肝煮得岩岩好, 仲係粉粉的, 汁唔會太濃味, 仲食到雞肝既味道, 麵包
成間餐廳都係打卡位
Lentil Soup
有機小扁豆湯伴脆餅檸檬
Thaini
車厘茄,青瓜,羅馬心生菜,意大利番茜,雞胸肉絲,白芝麻醬
Wild Thyme
煙燻甜椒香辣雜果仁醬
Hallumi
鐵板煎著名中東咸香芝士
Kibdeh Chicken Liver
香煎法國雞肝佐紅石榴汁
呢個必食推介, 雞肝煮得岩岩好, 仲係粉粉的, 汁唔會太濃味, 仲食到雞肝既味道, 麵包點埋汁食再加上雞肝, 成個層次非常不錯
Chorizo Lamb Sausage
香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁
本身都唔食羊肉, 但係呢個羊騷味微微的, 食到有羊騷味但係完全OK!!
Zatar
百里香芝麻
份量超多, 每塊餅都好香既芝麻味, 仲有少少既醬可以點, 點醬同唔點醬食都2隻口感同味道, 咁大份最岩同友人一齊SHARE黎食
Kanafeh
呢個係都幾出名既中東甜品, 外層係鬆軟酥皮碎, 而內裡就係包住甜芝士, 上面既開心果碎令到成個Cake既口感再豐富左d, 甜得黎又唔會太膩, 外面既酥皮口感係一絲一絲咁, 幾得意而且甜度岩岩好, 不錯的體會!!