2023-09-27 2489 瀏覽
今次呢餐飯就勁囉!老婆大人帶咗我去太古廣場嗰間Auntie AYI入面嘅貴賓室,呢間神秘嘅貴賓室個名叫做䭘,讀書唔成嘅我真係見都未過呢隻字。   打開房門入面好似宇宙一樣咁靚,入邊得一張大枱只可以坐10個人,呢晚我哋10個老友記一齊食呢餐飯真係好開心。 坐低咗之後先有一杯花雕酒嘆吓,味道都好香醇好嘢嚟㗎!  跟住就有把靚聲歡迎我哋然後就開始介紹我哋食嘅宋朝8味菜,除咗有把聲之外牆上面同埋枱面同時都會有投影,今日我哋食嘅傳統正菜就由佢哋介紹俾我哋。  第一味菜係開封府~山海兜,呢個菜嘅裝飾係用咗3D打印整咗個包青天像真係好鬼精美,至於個餸呢其實就係麵筋加埋一啲竹筍、鮮菇、龍蝦肉同埋帶子,一啖食落口好鬼煙靭加埋炒得夠香嘅菜同埋海鮮係好味嘅。  跟住落嚟呢個宋嫂魚羹就更加正斗,呢碗湯羹入面有筍、鮮菇同埋鮮魚,個湯底鮮甜好加埋有咬口嘅筍、冬菇勁好飲。  第三味係蟹釀橙好耐以前食過一次印象麻麻地!所以我都係叫朋友幫手食咗佢好啲,不過見到入邊有好多大閘蟹粉、大閘蟹肉,如果鍾意食大閘蟹應該會好鍾意呢個蟹釀橙。  嚟緊呢個係二十年陳花雕海上鮮,足足有兩斤半重嘅清蒸東星斑上枱嘅時候會淋啲湯落去,魚肉蒸得
嚟緊呢個係二十年陳花雕海上鮮,足足有兩斤半重嘅清蒸東星斑上枱嘅時候會淋啲湯落去,魚肉蒸得火候啱啱好加埋啲脆米、蓮子同埋薏米仲有啲花雕酒嘅香,味道真係好豐富魚痴一定like。
食到呢度原來仲有遊戲玩,侍應呢個時候遞上骨牌遊戲咭,我哋每人抽一隻之後計埋莊家侍應嗰隻牌,最大同最細嗰兩隻分別都可以有杯茅台,輸咗嗰個梗係要自隊啦!贏咗嗰個可以揀自己飲又可以俾人飲好過癮!最後我係要飲嘅大家估下我係贏定係輸家哈哈。
飲完茅台跟住嚟呢味菜係蘇軾慢煮東坡肉,濃油赤醬嘅味道梗係引死人啦,加埋件東坡肉煮得夠晒化配埋個口飯勁無敵啊。  繼續行軍打仗因為我哋要食呢味餸係岳飛將軍燻烤全鵝,呢隻煙燻鵝味道好鬼濃郁啱晒鍾意重口味嘅朋友,除咗鵝肉之外仲有埋內臟好似有鵝肝、鵝腸同埋鵝腎,夾埋個蝴蝶包一齊食可以解油膩又會飽肚啲。
講到飽肚呢一個禎州鰒魚油潑魚兒食埋就一定夠飽,個鮮魚麵好爽口好彈牙,加咗隻椒鹽鮑魚即刻矜貴咗唔少。
嚟到最後一味菜即係食甜品嘅時候!呢一個叫做酒香酥黃獨其實係芋蓉包住啲酒香朱古力,兩樣都係老婆大人最鍾意嘅佢梗係食得好開心啦!  仲有一杯叫做送客湯原來入面有油甘草、蓮子同埋蜂蜜,飲落去有啲甘又有啲甜從來都未飲過呢個味真係好過癮。
呢個宋朝八個菜嘅晚餐盛惠每位$1299,每晚只做一場同埋最多都係做10個客,想食嘅唔該早啲訂位喇。
2023-08-22