2017-08-01
今晚去咗薩莉亞開餐,去到門口好多人等緊位,正想走唔等,聽到佢叫飛叫得好快,最後等咗十分鐘,就有位。先叫咗菠蘿什錦蔬菜沙律,酸酸甜甜嘅菠蘿,又脆又綠嘅沙律菜,加埋沙律醬,簡簡單單,好好食。周打海鮮湯,好香好滑,仲啖啖蜆肉,不過就唔夠熱,暖暖地,如果再熱D,一定仲好飲。蒜香法包,一碟兩塊,熱辣辣,遠遠都聞到好香嘅蒜蓉味,不過要趁熱食,凍咗無禁好食。香辣雞翼,個皮煎得好香好脆,雞肉又唔會好乾,望落去唔似好辣,但喺食落都幾辣。黑椒蜆肉鐵板,蜆肉雖然細少少,放喺鐵板度變得好乾身,不過入口就食到少少辣辣地,加埋蒜鹽,好夠味。蒜汁燒魷魚,我最鍾意食燒魷魚,所以一定叫,魷魚好大隻,又唔會好韌,點埋燒汁,好惹味。雞肉野菌雙享薄餅,以為野菌同雞肉喺一齊焗,點知原來喺每邊一款餸,有D失望,味道比較淡,唔夠好味。野菌忌廉意大利粉,白醬汁煮,加埋好多芝士粉喺面,意粉又唔會過淋,好食。甜品芒果冰雪蛋糕,幼滑嘅冰雪糕,加埋蛋白脆餅碎,面頭淋滿芒果果肉醬,酸酸甜甜,個樣都幾靚,不過就甜咗D。榛子脆餅冰雪蛋糕,好濃味嘅榛子冰蛋糕,加埋榛子蛋白餅底,幾鬆軟,味道好香濃,好抵食嘅甜品。飲品叫咗意大利白酒,入口帶酸,味道都O
飲品叫咗意大利白酒,入口帶酸,味道都OK,只喺$16一杯,認真抵飲。
其實每次去薩莉亞食嘢,都會唔覺唔覺叫咗一枱嘢食,因為佢D嘢真喺好平,而且味道都OK,所以每次都會食得好飽。