天氣好似開始轉涼,我地今日走左旺角街頭竟有空虛的冷凍感.... 好吧,一致同意要去食個蒸氣鍋暖暖身啦!新華苑喺旺角道一號,有蒸氣海鮮粥底鍋,同時又有晚市小菜小炒,仲有好多特價海鮮,都幾抵食架蒸氣海鮮任飲任食放題,食足 2.5小時~~~自選粥底: 揀左瑤柱鮮淮山粥海鮮有 8 款揀,最後我地選左呢四款海鮮: 元貝、鮑魚、蟶子同貴妃蚌果然海鮮每款都很鮮甜成個過程都有專人代勞, 每放一樣野都有計時器計時間,叮叮! 就會有專人為你送上,HAHA 感覺好高端~~元貝: 本身已好鮮甜,再加埋蒜蓉同粉絲放底,粉絲吸晒啲蒜蓉汁,超正~鮑魚: 蒸起脤卜卜,入口超彈牙蟶子: 同樣鮮味,size 好大一隻,加埋蒜蓉, 十級惹味貴妃蚌: 又係鮮味十足,令人一再回味~~~~之後,再有乳鴿 (每位半隻)+一盤小蜆再到任食環節, 肉有齊牛,雞同豬;丸類款式就唔太多。另外再有大量蔬菜同中式甜品我同朋友都係牛肉控,和牛粒同和牛肉片一定列入狂叫之列: 酒樓可能加左鬆肉粉去醃,肉質好滑,而且牛肉亦肥瘦適中不錯不錯再試試蒸雞,呃用蒸氣鍋,雞肉感覺真係滑溜好多~~跟住再試埋蝦丸,有口感幾彈牙, 足料韮菜餃餡料飽滿,韮菜香口~~最

蒸氣海鮮任飲任食放題,食足 2.5小時~~~

自選粥底: 揀左瑤柱鮮淮山粥

果然海鮮每款都很鮮甜

鮑魚: 蒸起脤卜卜,入口超彈牙

蟶子: 同樣鮮味,size 好大一隻,加埋蒜蓉, 十級惹味
貴妃蚌: 又係鮮味十足,令人一再回味~~~~

之後,再有乳鴿 (每位半隻)+一盤小蜆

再到任食環節, 肉有齊牛,雞同豬;丸類款式就唔太多。
另外再有大量蔬菜同中式甜品

再試試蒸雞,呃用蒸氣鍋,雞肉感覺真係滑溜好多~~
跟住再試埋蝦丸,有口感幾彈牙, 足料
韮菜餃餡料飽滿,韮菜香口~~
最後叫埋雜菜籃,任食環節就好夠了

跟住直入最終回,就係一早落左去既生米已經煮成熟粥,粥底超綿滑,再加埋之前既海鮮同肉汁精華,味道一流
  • 海鮮蒸氣鍋