2021-08-22 176 瀏覽
放工後去太和搵朋友食飯,佢介紹咗佢最近嘅飯堂,就係佢屋企樓下,主打食酸菜魚,水煮魚等等辣嘅菜式。一入到去店員已經好快手咁遞上熱水俾我哋洗碗筷,又好熱情地介紹店舖入面嘅菜式,服務好好。睇完餐牌覺得呢度小菜嘅價錢性價比好高,於是我哋兩個人嗌咗好多道菜。佢哋嘅招牌菜酸菜魚嘅份量真係超大,入面仲有好多材料,有酸菜、豆芽、雜菌、幼薯粉等等。魚片完全冇骨,而且好嫩滑,酸中帶香,連個湯都可以飲!薯粉吸收左湯汁,超好食!辣子肥腸炸到好香脆,而且肥腸清理得好乾淨,炸得好乾身,辣到適中,而且仲好麻香,真係食到停唔到口!啫啫魷魚鬚,未食已經聞到好香,砂鍋燒到好熱,好有四川嘅風味,魷魚完全唔靭,送飯一流!最後我哋點左小炒肉,醬汁濃郁,整到菜都好入味,唔鍾意食青椒嘅我最後連啲紅椒青椒都食晒,因為真係太好食啦。整體而言,全餐飯真係好有驚喜,每一樣菜都好好食,而且性價比好高,雖然我唔係住喺呢附近,但係我好相信好快會再嚟多次,鍾意食辣嘅朋友不能錯過!