2019-05-20 22 瀏覽
Le Reve主打法日Fusion菜,選用日本嘅食材,以正宗法式烹調方法炮製。呢度環境非常有情調,裝飾與店舖主題有關(Le Reve法文意思:夢想),仲有sky bar可以睇到夜景,而且食材同味道都非常高質素,絕對係Fine dining嘅理想餐廳。上菜嘅時候,Waiter會每樣菜都介紹,令你認識唔少法國菜嘅知識!我同朋友簡左佢地特別為法國五月藝術節所設計嘅Menu。Ackerman Saumur Blanc"Secret Des Vignes"2012 呢種白酒係來自南法,由於法國菜比較濃味,所以會飲呢種味道比較酸嘅白酒中和返個味道。先上一份迷你牛角包🥐同埋自家製芥末子餐包,係用一個麻布袋入住,Waiter話係法國serve麵包嘅餐桌傳統,好特別~ 一打開個袋,麵包香就撲鼻而來,牛角包內裡鬆軟外面一層層,十分香脆,再點上味道濃郁嘅自家製牛油👍🏻 另外第一次食芥末子麵包,保留法包嘅硬硬地,帶點鹹香,估唔到咁好味💓Veal Sweetbread with Escargot 第一道菜叫sweetbread 原來係牛嘅胸線咁解 係有三個月大嘅初生小牛入邊拎出黎 先試一啖 都幾鮮甜 另外再加新

Veal Sweetbread with Escargot
第一道菜叫sweetbread 原來係牛嘅胸線咁解 係有三個月大嘅初生小牛入邊拎出黎 先試一啖 都幾鮮甜 另外再加新鮮彈牙嘅螺肉 海苔脆 點少許cream sauce 一齊食 口味好夾🤤 然後就可以加埋旁邊嘅香脆嘅法國烤多士一齊食 一層脆一層鮮味 慢慢食 真心高級法國餐嘅享受🤤

Pan Seared Fole Gras
第二道菜係法國鵝肝 鵝肝用pork wine source 經過微微香煎 油份慢慢滲出 呢個鵝肝 夠厚身 表面煎到金黃香脆 內裡是鮮嫩微紅 入口好似牛油般滑嫩 最後個種甘腴油香係口入面溶化!而廚師都好貼心 特意加了Carnbeery、Plum同微煎嘅菠蘿等甜酸水果中和翻鵝肝嘅油膩😝

Fresh Onion soup
第三道係洋蔥湯 一般食嘅法國洋蔥湯係會先將洋蔥牛油一齊煮 但廚師想客人先品賞到洋蔥清新鮮甜嘅味道 後再加牛油 於是故意分開 呢個係我食過最鮮甜嘅洋蔥湯 令我愛上左清淡洋蔥嘅味道🤤

Sorbet de Jour
由於前菜都係偏濃味嘅野,所以中間會特意安排食呢個雪葩來清味。雪葩味道係酸酸嘅香橙味,帶有微微苦澀,十分清新。

Ackerman, Chinon Rouge"Secret Des Vignes" 2013
呢個紅酒係比食主菜嘅時候飲,比起一開始飲嘅白酒,呢個紅酒嘅酸味不太重,唔會搶去主菜嘅味道,令到主菜味道更重,有昇華味道嘅作用。

French Confit Duck Leg
主菜鴨腿係慢煮12小時炮製,外皮烤得微微香脆,鴨肉經過長時間慢煮後十分軟滑,伴以紫椰菜同特製嘅Morel Sauce,鴨肉嘅鹹味同個醬非常配合!

Profiterole
食左咁多道菜已經飽飽地,所以呢個甜品好小巧精緻,裡面有朱古力雪糕、泡芙、榛子醬、朱古力醬、Dried Raspberry,酸酸甜甜,口感豐富!

最後飲品有咖啡或茶可以選擇,我地選擇左伯爵茶,仲配埋棉花糖同冧酒Cupcake。