2022-08-02
上一集就介紹咗初鮨嘅omakase 睇到佢嘅前菜同埋刺身今次就想同大家介紹一下佢嘅壽司同埋甜品。首先我覺得要讚一讚就係師傅非常之細心,佢會問我想唔想食Wasabi,小弟就其實唔鍾意食嘅,佢都即刻同我走咗佢❤第二樣嘢就係我同阿師傅講唔想點豉油,因為想食返魚肉嘅鮮味,師傅擔心會太單調,專登幫我調劑左鰻魚汁拌飯,非常之有心思。好啦,入返正題,介紹一下今次食咗啲乜嘢刺身先!池魚新鮮就不在話下啦,值得一讚就係肉好甜,肉好脆❤真鯛赤貝好爽口好有口感, 之後嘅魷魚都有相似嘅感覺,不過呢個優勝嘅地方就係有埋甜味❤眼仁奈好得意嘅名,我嗰陣時仲同師傅問咗三次呢個壽司叫咩名小肌要留意番條魚有少少骨 ,食嘅時候要份外小心!火炙做左口魚呢個真係勁好食好食好食好食好食好食(重要嘅嘢要講10次) 左口魚本身有少少肥膏,透過火炙嘅方式將呢啲肥膏昇華,放入口嘅時候有少少燙到嘴唇邊,但絲毫不減佢嘅魅力!吞拿魚蓉卷蔥花嘅香味難掩吞拿魚蓉嘅驚喜,紫菜包裹住嘅吞拿魚鮮味喺口腔裏面溢出嚟❤mamamia 麵豉湯裏面有一片片嘅魚肉,好香好重嘅魚味,但絲毫沒有腥味松葉蟹蒸蛋松葉蟹肉超多,每一啖都有蟹肉嘅肉絲,儘管蛋味都好香濃,超級滑
睇到佢嘅前菜同埋刺身
今次就想同大家介紹一下佢嘅壽司同埋甜品。
好啦,入返正題,介紹一下今次食咗啲乜嘢刺身先!
池魚
新鮮就不在話下啦,值得一讚就係肉好甜,肉好脆❤
真鯛
赤貝
眼仁奈
好得意嘅名,我嗰陣時仲同師傅問咗三次呢個壽司叫咩名
小肌
要留意番條魚有少少骨 ,食嘅時候要份外小心!
火炙做左口魚
呢個真係勁好食好食好食好食好食好食(重要嘅嘢要講10次)
吞拿魚蓉卷
麵豉湯
裏面有一片片嘅魚肉,好香好重嘅魚味,但絲毫沒有腥味
松葉蟹蒸蛋
松葉蟹肉超多,每一啖都有蟹肉嘅肉絲,儘管蛋味都好香濃,超級滑,松葉蟹嘅新鮮係我食完之後唯一一個感想。
抹茶紅豆雪糕
超順滑嘅抹茶雪糕日本製嘅紅豆🫘冇得彈!
——————為食分界線——————
📍 初鮨 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas21樓
推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $500
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧