2023-04-13 13 瀏覽
放完復活節長假期之後又要返工, 根本回唔到魂好想繼續放假, 同同事吹下水, 問有咩可以期待下既時候佢就話佢BOOK左間好正既海鮮火鍋下星期食, 比佢搞到我都好想食, 就一於捉埋佢今日比佢預先食一次其實黎到都唔洗點揀, 因為食SET一定係最抵, 又食到晒想食既野, 最後我地叫左SET B至尊海鮮套餐$338/位SET係包埋指定湯底的, 但我地好奇, 加左$20試下個鴛鴦湯底, 我覺得其實係抵既, 因為皮蛋芫茜湯係有唔少豆腐的, 而胡椒豬骨湯既豬骨又真係幾好味喎, 兩個湯底都好岩打邊爐!係等食既時候最好做既野就係食啦, 所以好快就黎左個刺身拼盤, 個盤大到好震撼! 而估唔到火鍋店既刺身都係唔錯, 特別係北寄貝幾爽口彈牙, 三文魚又夠肥美見到個刺身拼盤已經覺得震撼既時候, 估唔到個海鮮拼盤仲勁, 我地都真係哇左聲出黎, 而且蝦呀, 龍蝦呀, 鮑魚都仲彈下彈下咁, 真係新鮮到極點, 我地最鐘意就係:蟶子皇:淥廿秒就夠晒, 就係蟶子皇最好狀態比我食既時候蜆:好大隻, 搞到我完全唔知個"沙"字點寫蝦: 彈牙無比, 真係太新鮮了龍蝦: 用叉就好易拉到出黎, 啖啖龍蝦肉, 大滿足鮑魚:又大隻又鮮甜,
放完復活節長假期之後又要返工, 根本回唔到魂
好想繼續放假, 同同事吹下水, 問有咩可以期待下既時候
蟶子皇:淥廿秒就夠晒, 就係蟶子皇最好狀態比我食既時候
蜆:好大隻, 搞到我完全唔知個"沙"字點寫
蝦: 彈牙無比, 真係太新鮮了
龍蝦: 用叉就好易拉到出黎, 啖啖龍蝦肉, 大滿足
鮑魚:又大隻又鮮甜, 口感係無敵的
鱔肉: 切得個口感好好, 而且鱔味好足, 係可以係口腔久久不散的
食完海鮮又點夠喉呀, 我地仲可以用SET 價去加左份手切牛($138), 牛味超級香濃, 口感嫩滑, 再食埋牛丸同烏東就岩岩好, 超級滿足

我覺得做人真係好辛苦, 但如果每個星期都有D野期待下, 有D小確幸, 就好似得閒就食下明記潮鍋, 人生都總算苦中帶下一點甜
2023-04-11
  • 手切牛肉