2011-08-29
是晚同朋友們睇完電影後,到夏麵館食返個晚飯。佢寫住收十一點,我地入去坐低先係九點幾,但店員大叔已經同我地講,"last call請盡快落單。"我地已經呆左一呆,但已經坐落左,所以只好拿拿聲落order。4個人叫左兩客排骨擔擔麵,一客排骨麵及本小姐叫左水煮牛肉麵。想叫豆漿,但賣晒。好,轉飲五花茶/菊花茶。上到台之後,我知錯啦,甜到嘔事後佢上菜時,上得3碗麵。追單下發現,態度唔好既店員大叔落漏左一碗排骨擔擔麵。洗唔洗咁趕收工先?我叫既水煮牛肉麵,牛肉尚未太老,ok,但牛肉偏少。辣味稍辣,本小姐受唔到此等辣度。但麵身尚算彈牙,湯底太辣,未有細嚐。係我唔小心叫左樣偏辣既麵。於是問店員大叔有冇冰水提供?(因店內提供係熱茶)但店員大叔一野"得"過黎,"冇冰水,你叫得水煮牛肉麵就知你唔怕辣啦!"我...我無言...係我善良,唔小心入左你間舖,阻住你地收工,但現場仲有成十台客係度。我...我不自量力,唔識死叫左水煮牛肉麵。所以比店員大叔串...係我錯,未用乞求態度去詢問,以致比店員大叔惡言相向。咁好啦~既然係咁,我以後都唔會貼錢買難受。我會black list佢...
洗唔洗咁趕收工先? 我叫既水煮牛肉麵,牛肉尚未太老,ok,但牛肉偏少。
係我錯,未用乞求態度去詢問,以致比店員大叔惡言相向。