餐廳: 雲桂香米線專門店
資訊:

2020-06-28 257 瀏覽
晚餐忽然想食米線,一搵就見到觀塘區都有雲桂香,以前我喺柴灣返工都經常食呢間,所以就決定黎回味下佢嘅招牌小鍋米線。我地兩個女仔叫左一碗中小辣嘅小鍋米線配雞絲豬耳,一碗小辣重慶酸辣粉配竹笙同日本鱈魚豆腐,再叫兩支解辣嘅凍豆漿。配菜當然有交換黎食,雞絲唔算太鞋,豬耳竹笙都爽口,竹笙吸埋D酸辣湯好好味,鱈魚豆腐本身偏淡只帶少少豆腐味,不過配埋湯汁都OK嘅。小鍋米線個湯比重慶酸辣粉咸,所以叫辣少少就啱嫁喇,小鍋米線配料芽菜酸菜非常多,多到食唔晒,重慶酸辣粉嘅湯因為有醋,所以酸酸地好開胃。鱈魚豆腐星星形好可愛,就咁食味道偏淡,建議浸下湯,等佢表皮吸下d湯汁會更好味。交通位置都好方便,行去巴士站同地鐵只係5至10分鐘。環境乾淨ok,但明明有張間左partition嘅枱,佢係都要我地坐張冇partition,同旁邊果張枱仲拍埋黎坐,係呢部分唔係咁好。