2024-08-18
講到泰國美食, 第一時間就諗起冬陰功湯. 我一直都好鍾意佢嗰陣酸酸辣辣嘅味道, 特別開胃. 不過要搵到正宗嘅冬陰功湯真係有啲難, 試過唔少都覺得唔夠味. 今次去到「泰濃麵」食嘢, 終於發現好味嘅冬陰功湯麵! 真係正宗! 「泰濃麵」喺尖沙咀iSquare 隔離, 位置易搵. 餐廳唔大但係一應俱全, 裝修好有懷舊風情, 坐落位置舒服.🍜頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 同師傅傾開, 佢地話呢度嘅食物都係真材實料! 冬陰功湯用好多天然香料同新鮮蝦熬製, 保證每碗湯底都係當日新鮮製造, 唔係落味精粉嗰啲湯底.我特登試咗牛肉冬陰功湯麵, 第一啖湯就酸辣爽口, 超過癮! 冬陰功湯最吸引係佢酸辣滋味, 能刺激味蕾同提振胃口. 麵同配料可以自由配搭, 有蜆, 雞肉或者蠔, 你可以揀最鍾意嘅配料嚟食. 我覺得試下轉薯粉底, 同湯底組合意外地match!如果食麵覺得有啲辣, 可以以優惠價加選泰式特飲, 我揀咗泰奶, 都係正宗又唔錯!💛個人必食推介: 頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)#頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 ($94)______________________________📍 泰濃麵
🍜頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵
💛個人必食推介: 頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵
返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)
#頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 ($94)
📍 泰濃麵 (樂道) (尖沙咀)
尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖