2020-06-09 76 瀏覽
最近轉左返工地點,去左一個舊區 – 堅離地城。舊區出名多美食,而且又平。 真係好常落黎食LUNCH。由於早餐太飽啦~ 見到呀品臻,就同同事去試。台式X 港式 =我既 LUCNH ,即係台式飲品+港式小食在此先讚讚店內既妹妹們,服務太好啦! 不停問我需要,因為太耐無飲台式飲品,唔記得晒D步驟(甜度、冰量、大小),之後又幫我打包好D食物、飲品。重比我多影幾張相。店面細細,以白色磁磚扣上LOGO,走簡約風。叫左2杯野飲,格仔餅2件同仙草黑糖小芋圓鮮奶黑糖小芋圓比珍珠更多既味,因為芋圓都有3款,分別為芋圓、地瓜圓、紫薯圓,口感爽口彈牙,而且芋圓份量都好多。鮮奶採用明治牌子,香滑,好飲。小芋圓奶茶有別於黑糖小芋圓鮮奶,茶底是奶茶,有濃厚既奶茶味再加上小芋圓,甜度恰到好處,小芋圓大小適中,煙韌有嚼頭。九份芋圓 紅豆 珍珠 仙草份量很多 芋圓 珍珠 也很有嚼勁,紅豆煮的很綿而且甜,真係好身在台灣既感覺,底料可以選擇豆腐花OR仙草,這碗選了仙草,可解暑。格仔餅肉鬆格仔餅 & 蜂蜜格仔餅講講餅底,$18蚊比出面既價差不多,但佢既SIZE 就唔同,餅底好厚,係Double size黎ga,咬落去,內裏唔係
最近轉左返工地點,去左一個舊區 – 堅離地城。
舊區出名多美食,而且又平。 真係好常落黎食LUNCH。
由於早餐太飽啦~ 見到呀品臻,就同同事去試。
台式X 港式 =我既 LUCNH ,即係台式飲品+港式小食
店面細細,以白色磁磚扣上LOGO,走簡約風。

叫左2杯野飲,格仔餅2件同仙草

黑糖小芋圓鮮奶

小芋圓奶茶

九份芋圓 紅豆 珍珠 仙草

格仔餅
肉鬆格仔餅 & 蜂蜜格仔餅

講講餅底,$18蚊比出面既價差不多,但佢既SIZE 就唔同,餅底好厚,係Double size黎ga,咬落去,內裏唔係空心 好挺身。即叫即做,烘到金黃色既格仔底,時間拿捉得好好,無過燶嘅問題且蛋味都好濃厚。
肉鬆: 咸食格仔餅都比較少試,出奇地,味道唔錯,肉鬆同練奶都好夾,而且料都好多。
另一個係蜂蜜格仔餅,本以為只係加入蜂蜜就完,原來再有2大舊牛油夾住。真係有一點意外地,,,,咁重本?!
由外賣到OFFICE,經小巴同行路既一程,格仔餅都Keep到外層脆口、無腍。