2019-04-30
聽人講話羲和雅苑嘅片皮鴨好出名好高質 今晚我同friend就去試吓🧚♂️ 門面裝修睇落都幾high class 接待既waitress幾有禮貌 第一印象很好🧞♂️食物overall都唔錯 好多都幾特別 帶啲fusion🧞♂️ 以酸辣湯為例 竟然係酥皮酸辣湯 唔講仲以為自己去咗西餐廳飲酥皮忌廉湯🧛♂️ 酥皮厚得來好鬆軟 好多層好鬆化 亦冇乜油膩感 酸辣湯夠熱 辣得好過癮🧛♂️🧛♂️ 仲勁多材料 豆腐都大舊過人🧛♂️芥末沙律蝦球味道唔會好漏 因為加咗啲芥末增加咗個層次感🧞♂️ 而蝦球勁大粒 又爽口 口感大滿足 另外每粒蝦球個底都伴左鍋巴 好脆口🧚♂️即場有師傅喺我地桌邊切片皮鴨 做到即切即食🧞♂️ 師傳見我哋影相嘅時候仲擺pose 好friendly🧚♂️🧞♂️先上鴨胸皮 用黎點藍莓醬加跳跳糖 食嘅時候甜甜地🧞♂️鴨胸肉好有鴨味 肉質都幾結實 最適合點芥末醬甜甜酸酸🧞♂️重頭戲就梗係片皮鴨啦 帶有少少油份同脂肪嘅鴨肉點傳統醬汁 加埋爽口青瓜大蔥 超好味阿🧛♂️ 最正係食嘅時候鴨皮仲有少少脆 烤既時間啱啱好🧛♂️🧛♂️ 🧞♂️除咗有傳統配料 仲有新口味 山楂條 紅洋蔥🧚♂️ 山楂條就酸酸地幾
🧞♂️先上鴨胸皮 用黎點藍莓醬加跳跳糖 食嘅時候甜甜地
🧞♂️鴨胸肉好有鴨味 肉質都幾結實 最適合點芥末醬甜甜酸酸
🧞♂️除咗有傳統配料 仲有新口味 山楂條 紅洋蔥🧚♂️ 山楂條就酸酸地幾得意 食落冇咁漏
最後就梗係叫啲 甜品食下啦 有我最鍾意食嘅楊枝甘露 奶味比較濃🧛♂️ 柚子有少少澀 但酸甜度教得都OK🧚♂️
鍾意薑味的一定要試薑汁紅棗小桃膠 薑味夠哂勁🧛♂️ 食完超級暖 有埋紅棗桃膠 女士首選🧚♂️