今年已經第一時間book HSBC一送一優惠,但呢間都要等成個幾月先有位🤪 一送一嘅menu係佢哋平時5-course tasting menu嚟,所以係真正用半價嘅價錢去食正價餐!😎我哋6點鐘嚟到,基本上係第一枱客,佢哋安排我地坐窗口位!餐廳環境闊落,而景觀係望住中環城市景,採光度唔錯,一入夜燈光會變得柔和,都幾有情調💕 情侶節日慶祝嚟呢度就啱哂喇。職員遞上menu,溫馨提示我哋main course 要3選一,但其實我哋book 位時一早揀好哂,亦都有之前同佢哋講有食物敏感,其中有一款前菜要換,但好似serve 我哋個職員無我哋record咁😬 呢啲作為五星級酒店加米芝蓮餐廳真係扣哂分🧐❤️ 餐包麵包有兩款,味道普普通通,有nuts嗰款好食啲;另一款食落似茶餐廳嘅餐包,但奶香味濃啲🤣 ❤️ Amuse bouche餐前小食同樣有兩款,底下有熱石暖住個食物好貼心!兩款都好唔錯,其中一款個撻皮好脆好薄,配埋面頭嘅mousse一啖食落去好鮮甜😚 另一款就鹹香十足,餅底酥化香脆!❤️ Home-smoked salmon 侍應會推架餐車喺你面前切成條煙三文魚🙊 啱哂打卡人士😛 佢一邊切會一邊講解

❤️ 餐包

❤️ Amuse bouche
Amuse bouche

❤️ Home-smoked salmon
Home-smoked salmon
侍應會推架餐車喺你面前切成條煙三文魚🙊 啱哂打卡人士😛 佢一邊切會一邊講解條煙三文魚,但我顧住拍片完全無認真聽😂 一碟煙三文魚有五片,搭配五款配料同半個檸檬,配料切到好碎分量少,加咗都唔覺有加嘅感覺😂 煙三文魚帶點鹹鮮味,口感有彈性,要講佢同其他餐廳煙三文魚嘅差別就係煙燻味較重💁🏻‍♀️

❤️ Steak Tartare
Steak Tartare
呢間牛肉他他牛味重,可惜調味唔足夠,有少少血腥味😬 唔太啱我口味😅
朋友叫咗Caesar Salad,味道正正常常,無乜特別。

❤️ Lobster Bisque
Lobster Bisque
上菜時碗內只有龍蝦肉,侍應會喺我哋面前倒龍蝦湯😛 龍蝦湯好濃郁好smooth,唔會過鹹🤤 質感都幾濃稠但有少少澀味。龍蝦肉都算大粒,口感爽彈,鮮味喺口腔內爆發🌊

❤️ Beef Wellington +$398
Beef Wellington
Beef Wellington
呢度嘅Beef Wellington 好出名,加錢都要叫嚟試吓🤤
今次侍應又推架餐車去你面前切😂 又一打卡位!佢將個Beef Wellington一開二,切完兩份都係超厚🤩 我哋揀咗medium,酥皮無同啲肉分離,合格👌🏻 牛肉都幾鮮嫩多汁,牛肉味唔算太重,反而蘑菇味相當濃郁,酥皮鬆化香口富牛油香。
side dish有兩款,薯蓉好香滑,都幾出色。到最後因為太飽食淨少少牛😬
⚠️ 呢個要預早一日訂**

❤️ Soufflé
Soufflé
Soufflé
文華嘅招牌甜品💕 雖然真係好飽,但食甜品係有另一個胃😼 個梳乎厘外型完美升高,不過塌得好快要趁熱食!新鮮出爐好熱辣辣,空氣感十足,好輕盈!☁️ 比起朱古力味更鐘意呍呢拿味,朱古力味略甜。

餐廳質素:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
食物質素係唔錯,但感覺又好似未去到拎星水準🧐 服務方面可以話係一般,去到中後段已經開始無人幫我哋斟水,希望呢度服務可以再改善吓!😬
$1201.2 (晚餐)