2018-12-27
hEat 位於灣仔QRE, 由灣仔港鐵站行上去其實只要5分鐘, 非常分便。hEat內裡裝修以木材、雲石等為主調, 時尚又貼合餐廳主題: 地中海燒烤餐廳, 而且居高臨下, 仲可以見到灣仔附近的繁華景象。既然呢到係主打地中海燒烤, 當然要好好叫叫主廚特地引入的西班牙國寶級烤爐Josper Grill 所烹調的食物, 今次我同朋友就叫左幾樣主打菜:首先, 當然不能錯過熱賣招裨「Shellfish Platter」, 呢個shellfish platter, 剩睇menu, 發覺原來唔單止貝類, 原來仲有龍蝦, 唯一可惜係當天King Crab 無貨, 不過餐廳以Langoustines冰島龍蝦代替左, 又是另一佳品 !!美國龍蝦原隻新鮮游水美國龍蝦,一睇就知斤兩十足, 龍蝦肉肉質爽彈, 烤爐火侯控制剛剛好, 龍蝦肉肉汁得以保留, 原汁原味, 鮮甜味美, 。Carabineros(Red King Prawn from Spain perfect grilled served with Aioli)Carabineros 是西班牙野生的紅蝦, 色烈的紅蝦顏色十分搶眼, 蝦身大概手掌般大, 以少
今次我同朋友就叫左幾樣主打菜:
美國龍蝦
原隻新鮮游水美國龍蝦,一睇就知斤兩十足,
龍蝦肉肉質爽彈, 烤爐火侯控制剛剛好,
龍蝦肉肉汁得以保留, 原汁原味, 鮮甜味美, 。
Carabineros
以少許鹽輕輕的燒烤就足以令人品嚐到其味濃十足的鮮味,
一隻紅蝦就好似濃縮左十隻普通蝦的鮮味, 但入口肉質細滑得黎卻又特別甜。
Blue Clams的大蜆肥美飽滿, 一食就知非常新鮮,
忌廉汁以地中海風格調製, 有點點帶點泰式風味,
濃稠的醬汁配埋呢到製製的蒜蓉包就最好食。
Langoustines from Scandinavian挪威海螯蝦
外形身型幼細,雙鉗修長,
蝦肉肉味甜度高, 鮮美帶點彈性。
另外我地又叫左呢到主打的自家製乾式熟成牛扒
30天熟成Striploin(紐約客牛排):
Striploin是指牛背最長的肌肉,
以法國名種Limousine 30天熟成的Striploin入口juicy,
感覺鮮嫩, 而且大理石油花均勻,肉味會軟嫩馥郁,口感細緻。
總括而言, hEat 食物與環境皆是高質素之選, 加上店員杉杉有禮, 就在佳節期間讓自己與家人吃好一點吧!