2019-09-29
1906 瀏覽
好耐冇食過茶樓式既素菜餐館,記得好細個既時候,好似嚟過一次,因為嬤嬤係食齋,都會周不時去齋舖食,加上呢間「三德素食館」有分店,冇記錯應該真係嚟食過,平時都係同屋企人食,今日就同另一半嚟食。環境好近北角地鐵站,十分容易搵,餐廳位於樓上,所佔面積都好大,內裡既裝修、擺設都係茶樓形式。沙嗲素串燒 $55外型睇同真既沙嗲牛/雞串燒一樣,素肉大多以大豆製成,呢款串燒都係,沙嗲汁都幾入味,雖然係素但都有仿肉質既咬口。香煎海苔薄餅 $28必吃!原本以為係成塊紫菜放入薄餅,原來唔係,本身怕冇紫菜味,但一咬開已經散發岀海苔香氣,好似平時食紫菜梳打餅咁岀味,好香口。XO醬芹香魚腐猴皇菇 $78每次到素食餐廳/齋館都會食菇,總覺得廚師會更識得處理。份量不少,猴皇菇彈牙索到XO醬,西芹爽口,素魚腐同為大豆製成品,見點左一枱都係炸物咁制,所以叫返碟炒菜。脆皮芝士糯米雞 $75脆炸腐皮包住糯米飯及素雞,炸皮十分脆口,配上腍糯口感,邊個話食齋好悶?估唔到會有呢啲比較特別既素菜款式食,好特別亦有諗頭。拿破崙香芒海皇卷 $75每件都脹卜卜,外層係蘿蔔千絲酥咁,幼絲狀炸皮,十分香口,先有一層薄餅皮,內裡裹住芒果同素蟹肉,
沙嗲素串燒 $55
香煎海苔薄餅 $28
XO醬芹香魚腐猴皇菇 $78
脆皮芝士糯米雞 $75
拿破崙香芒海皇卷 $75
每件都脹卜卜,外層係蘿蔔千絲酥咁,幼絲狀炸皮,十分香口,先有一層薄餅皮,內裡裹住芒果同素蟹肉,好有特式,可惜比較油,我自己就食半件就夠,多人食share分比較適合。
總括而言,估唔到較傳統既素食中菜館都有大量新派菜式,食素/齋都可以好多變化,呢間素菜館款式十分之多,而且唔係只得普通炒菜果啲食,價錢又唔算貴,推介身邊既素食者嚟食,又或者間唔中想食下素既朋友仔。
附:餐牌參考