2023-08-23 1653 瀏覽
如果你同我一樣喺天生嘅"辛"人類,有辣無唔辣,想喺灣仔搵個補給站,"川亭"喺個唔錯嘅選擇。"川"喺得20個位甘上下嘅小店,平時走唔甩搭枱等位嘅命運。"川"主打四川小食同麵套,親民價,個人最推佢嘅口水雞同肥腸麵。今日想"輕"食嘅我嗌咗:〰️〰️〰️🍽 川亭口水雞麵 $61▪️口水雞可以免費轉脾!雞脾雞胸加埋有8~10件,唔鞋同啖啖肉,雖然雞味一般,但勝在有靈魂外掛"秘製紅油"嘅加持,極致嘅香,帶少少辣,勁惹味,力推!▪️湯底揀左麻中辣,唔算重口味 (真心食得辣嘅建議揀大辣),上枱熱辣辣出哂煙。麵我揀上海幼麵,夠吸湯,但就喺𣺉得快,識食嘅你記得嗌"爽麵"。如果你同我一樣對香辣有要求有追求,推薦你試下自製"口水雞汁拌麵",喺可能會一試入坑嘅味道。〰️〰️〰️⚠️ 前方高能:個麵default跟芽菜!同我一樣芽菜味敏感嘅你記得"走",唔喺就會好似我甘挑芽菜挑到麵都𣺉了、涼了、哭出來了。

〰️〰️〰️
🍽 川亭口水雞麵 $61