2018-10-18
呢倫天氣又開始涼涼地,心癢癢又想去打邊爐,同朋友講起,最近雲長在尖沙咀開左分店,二話不說,襯住放假一齊去試下!其實之前都有食過銅鑼灣店,食物質素好高,所以知道佢開左分店,咁梗係要試下啦!尖沙咀分店在君怡酒店內,地點方便,而且以卡位為主,坐得舒服!裝潢同樣以古代人物為主題,氣氛什好!醬油好齊全,不過我地叫左紅油番茄鍋,本身已經好夠味,其實都唔需要再點醬油了驚唔夠辣既朋友,仲可以再自己加辣油,真係好辣啊驚整污穢啲衫,餐廳仲設有圍裙,真係好貼心!紅油番茄鍋 (鴛鴦)朋友唔係好食得辣,所以叫左鴛鴦鍋!番茄鍋番茄味濃郁,紅油鍋內雖然好多辣椒,但佢個味道唔係一尾死辣,而係有層次的,真心好正!小食-脆皮黃金豆腐果然如其名,外層超脆口,帶點辣,好惹味!內裡既豆腐亦都超滑,真係好有驚喜!仲要份量好多,好抵食!小食 - 即炸紫菜響鈴同樣外脆內軟,一咬落去就聽到索索聲,超正!內裡包住紫菜好香,點啲甜酸醬,酸酸甜甜咁,更加好味道!手打四寶丸仙氣飄飄,賣相好靚!每種丸都有兩粒,包括有墨魚丸、蝦丸、牛丸、豬肉丸!幾款丸都是手打,口感同是爽口陣牙,而且肉味濃,唔錯!雪花牛立花一口一粒,非常方便!牛立花色澤紅潤,紋路
紅油番茄鍋 (鴛鴦)
小食-脆皮黃金豆腐
小食 - 即炸紫菜響鈴
手打四寶丸
雪花牛立花
一口一粒,非常方便!牛立花色澤紅潤,紋路清晰可見!雖然以紅油鍋煮過,但仍然食到牛味好濃,絕無被辣椒遮蓋,肉質夠嫩,正!
小龍黃喉
錄20秒就食得,口感非常爽口,配以紅油鍋,黃喉充滿左辣椒香味,超正!
Facebook打卡及讚好專頁,仲送甜品呀!
食完咁辣咁熱既紅油鍋,食返個沙冰就最岩喇,即時喉嚨降溫,呢個杯既設計好有趣,又可以打卡喇
走時先見到,原來7點半前離座或9點半後入座,現金埋單同讚好專業,有7折呀!下次一於早啲黎食先得!