2018-09-01
某日同朋友經過十八座狗仔粉,我話我未食過,朋友覺得我好奇怪,話呢啲野應該係由細食到大喎🤔。真係?我只食過銀針粉咋喎,好啦,今日lunch趁有機會就走去試下!坐低叫左細粉細翅,我見份量唔大應該食得哂,咁就一次過滿足哂兩個要求喇😁。落單時阿姐問我加唔加豬油渣,會香啲口感豐富啲, 我話好吖😊。其實狗仔粉個質地有啲糊,有啲結,我一般唔會鍾意嘅,但因為加左蔥同豬油渣,有啲脆口香口野混下,味道又唔錯噃。我見菜牌有大大隻字「辣菜甫」,應該係好野,於是我就加左一匙... 好好味呀, 菜甫本身好脆口又夠哂辣,加落去成碗野提升哂啦😍😋👍跟手我仲落多兩大匙添😁食完粉就試下個翅啦,碗翅感覺好多料,每匙都舖滿火鴨絲同木耳,雖然的覺得結左啲,但火鴨嘅煙香味同木耳嘅爽脆加埋大量胡椒粉,真係令你好想快啲清左佢😅為左佢嘅辣菜甫,我覺得都可以久唔久嚟幫趁下嘅😝。
跟手我仲落多兩大匙添😁
為左佢嘅辣菜甫,我覺得都可以久唔久嚟幫趁下嘅😝。